Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lotus firar F1-titlarna 1968 och 1978

Nya versioner av Lotus Exige hyllar gamla Formel 1-titlar. Bilarna visas upp i Goodwood men upplagan är minst sagt begränsad.

När det kommer till specialversioner av modeller måste Lotus vara aspirant på guldpokalen och nu under Goodwood Festival of Speed presenterar man två nya versioner av modellen Exige. Bilarna uppmärksammar åren 1968 och 1978 då Lotus vann både förar- och konstruktörsmästerskapen i Formel 1.

Bilarnas färgscheman är de samma som bilarna Type 49 och Type 79, vagnarna som gjorde Graham Hill och Mario Andretti till världsmästare och har också fått ärva formelbilarnas namn.

Ur svensk synvinkel går väl kanske tankarna främst till Reine Wisell och Ronnie Peterson som körde Lotusbilar i färgerna. 1978 var Ronnie starkt bidragande till konstruktörstiteln men omkom under Italiens Grand Prix i slutet av säsongen.

Exige Type 49 och Type 79 kommer bara att byggas i ett exemplar vardera och visas nu upp i Goodwood där de även kommer att ställa upp i backtävlingen. Bilarna är i det sportiga utförandet 430 Cup med en V6 på 430 hästkrafter som kraftkälla och klarar sprinten 0-60 mph (96 km/h) på 3,2 sekunder.

Lotus är emellertid inte ensamma om att lacka bilar i gamla Formel 1-färger. Brabham är inne på samma spår med sin nya modell BT62.