Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: lotus

Lotus firar Hethel med specialversion av Exige

Efter att Lotus redan har firat 50 år med fabriken i Hethel med specialversioner av Elise och Evora, är det nu även dags för Exige att säga grattis. Andra stolar, fälgar, bromsar och batteri gör att vikten minskar och Exige 350 Special Edition väger därför in på låga 1099 kg.

Lotus firar 50 år med sin fabrik i Hethel, Storbritannien, med tre specialmodeller. Redan presenterade och slutsålda Evora 400 Hethel Edition och Elise 250 Special Edition, och så nu även Exige 350 Special Edition.

Och på tal om slutsålt så ska bara 50 bilar tillverkas av Exige specialmodell, och det är först till kvarn som gäller. Specialmodellen beskrivs som en efterföljare till Exige S och bjuder på flera förbättringar jämfört med Exige Sport 350, som den är baserad på. Den största, eller minsta om man ska ta hänsyn till vad den handlar om, är att specialmodellen är hela 26 kg lättare än vanliga Exige Sport 350. Det gör att vikten landar på låga 1099 kg.

Den största viktbesparingen har gjorts genom att byta batteriet till ett litiumjonbatteri. På det viset sparade de hela 10 kg. De resterande 16 kilona har kunnat plockas bort tack vare nya stolar i kolfiber, andra bromsskivor och andra fälgar.

Foto: lotus

För att hålla nere vikten kommer Exige 350 Special Edition enbart att erbjudas med en manuell 6-växlad låda. Fyra exteriörfärger finns tillgängliga – Dark Metallic Grey, Motorsport svart, Old English White och Essex Blue. Samtliga med kontrasterande fartränder. Fyrkolvsoken från AP Racing är lackerade i rött och den bakre vingen i matt svart.

Inredningen består av antingen svart läder eller svart alcantara, med kontrasterande sömmar. För att hålla nere bilens vikt ytterligare kommer specialmodellen enbart med matta på golvet, övriga delar av inredningen kläs mot tillägg. Inga komfortdetaljer finnes, förutom farthållare, men kan köpas till mot tillägg. Även bättre ljudisolering finns att välja till för den som har känsliga öron. Men man ska ju ha i åtanke att alla tillbehör ökar vikten på bilen, och på så vis förstör lite av dess syfte.

Vad som driver de 1099 kilona är samma 3,5-liters V6 som i Exige Sport 350. 345 hästkrafter (258 kW) och 400 Nm räcker för att trycka iväg Exige 350 Special Edition från 0-100 km/h på 3,9 sekunder, vilket också är samma som för "vanliga" Exige. Toppfartsspärren som annars finns för den manuella lådan är däremot borttagen, vilket resulterar i att Hethel-hyllningen når 274 km/h. Och ett varv runt Hethel-banan ska ta 29,8 sekunder.

Lotus Exige 350 Special Edition säljs nu och har en prislapp på 81 900 euro, eller ca 786 000 kr.