Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080806-safe-sound-hybrid080806-safe-sound-hybrid080806-safe-sound-hybrid
080806-safe-sound-hybrid

Lotus gör hybridbilar hörbara

Lotus Engineering presenterade i går sitt Safe & Sound Hybrid-system som är utvecklat för att motverka trafikolyckor mellan tystgående hybridfordon och gångtrafikanter.

Det finns en viss oro för att olyckorna mellan gångtrafikanter/cyklister och fordon kommer att öka i samband med att hybridbilarna blir fler och fler på vägarna. Anledningen till oron är hybridbilarnas mer eller mindre helt tysta gång vid enbart eldrift. Därför finns det ett antal företag som nu utvecklar olika system för få hybridbilarna att alltid låta som bilar vanligtvis gör.

Lotus Engineering presenterade i tisdags sitt system som de har valt att kalla Safe & Sound Hybrid. Ett fungerande prototyp-system finns monterat på en Toyota Prius.

Systemet genererar syntetiskt motorljud som hörs via en vattentät högtalare monterad bakom grillen på bilen. Signaler berättar för systemet om vilken hastighet bilen håller samt gaspedalens position och på så vis kan rätt sorts motorljud genereras. Dock endast när bilen körs på elmotorn. Förutom vilken sorts motorljud som ska genereras, till exempel en rak sexa eller en V8, så är ljudet till och med i exakt rätt tonläge och frekvens, alltså jämförbart med en bensindriven bil. Detta underlättar för gångtrafikanter med nedsatt syn eller hörsel som kan avgöra hur långt borta bilen befinner sig och i vilken fart den närmar sig.

När förbränningsmotorn går igång stängs det syntetiska ljudet av, men så fort eldriften kopplar in igen så genereras nytt fejkat motorljud.

Systemet är utformat så att man fortfarande ska få kunna njuta av de tysta stunderna i sin hybridbil. Väldigt lite av det syntetiska ljudet tränger in i bilens kupé.

Missa inte att se systemet "in action" på filmen under bilderna. Efter att du har tryck på playknappen kan det dröja en liten stund innan filmen rullar igång.

Efter att du tryckt på Play kan det dröja

en kort stund innan filmen drar igång.