Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Lotus kan skifta till Volvo-motorer

Lotus nya suvmodell ska baseras på en Volvo-plattform. Nu överväger man även att använda sig av svenska motorer, och trimma dem själva.

Brittiska sportbilstillverkaren Lotus ingår numera i samma koncern som Volvo och när man i dag utvecklar sin första suv kikar man på Volvos lagerhyllor.

Sedan tidigare är det klart att man kommer att basera sin suv på en Volvo-plattform även om valet mellan CMA och SPA inte är klart, eller i alla fall inte officiellt.

När det gäller kraftkällor kommer man att hålla fast vid Toyota-motorerna. Ja, så länge det går vill säga. I och med förbränningsmotorernas ovissa framtid så finns även Volvos hybriddrivlinor med i planerna liksom kommande helt eldrivna system som Polestar har fått i uppgift att utveckla.

Lotus kommer själva att trimma motorerna för att passa sin modellflora, som man gör med Toyota-motorerna i dag, hävda Autocar i en artikel.

Hybrid- och eldrivlinor passar segmentet enligt Lotus vd Jean-Marc Gales men när det gäller sportbilarna kommer förbränningsmotorn finnas kvar en längre tid, kanske i form av mildhybridsystem.

Sportbilar som hybrider är ett spår som även bland annat BMW och Subaru är inne på.

Lotus suv ska byggas i Kina för den kinesiska marknaden men man öppnar även för att sälja bilen i Storbritannien, utvecklingen av Brexit får avgöra den frågan. Bilen kan stå klar om fyra år.