Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110427 lotus caterham
110427 lotus caterham
110427 lotus caterham
110427 lotus caterham

Lotus köper Caterham

Två, i anglofilers öron, klassiskt klingande namn går samman. Lotus köper Caterham. Men hur var det med namnrättigheterna?

Cirkeln är sluten som det brukar heta. I dag offentliggjorde Team Lotus Enterprise att man har köpt Caterham Cars - som 1973 tog över tillverkningen av Lotusmodellen Seven, presenterad 1957.

Caterhams modellutbud består i huvudsak en en modell: Seven, om än i en rad olika utföranden och trimmningsgrader. Ny är däremot modell SP/300 R - en ren tävlingsvagn som Caterham har tagit fram tillsammans med Lola.

Team Lotus Enterprise vill vidareutveckla modell Seven, bland annat med teknik lånad från sina Formel 1-bilar. Ledningen hos Caterham Cars kommer dock vara intakt, med Ansar Ali som vd.

Tidigare nämnda cirkel är dock skör som ett äggskal. Fortfarande är inte Team Lotus, som ägs och drivs av Tony Fernandes, och Lotus Renault GP, som ägs av Lotus Group/Proton, eniga om vem som äger rättigheterna till namnet Lotus i Formel 1-sammanhang.

I engelsk media har det ryktats om att Formel 1-stallet Team Lotus inser att slaget är förlorat och mycket väl kan byta namn till Caterham.

Läs mer