080118-lotus-saudiarabien

Lotus och Saudiarabien ska bygga gröna bilar

Lotus ska hjälpa Saudiarabien att utveckla en miljövänlig bilindustri. Lotus och dess moderföretag Proton ska utveckla forsknings-, utvecklings- och testcenter, från vilka den saudiarabiska bilindustrin ska ta sin början.

Det skulle kunna vara världshistoriens mest omaka par. Saudiarabien, vars ekonomi nästan uteslutande är beroende av olja, och Lotus som bygger små och bränsleeffektiva bilar. Saudiarabien har för avsikt att utveckla en inhemsk, miljövänlig bilindustri. Inom tio år ska en någorlunda färdigställd industri finnas i landet. Kanske har till och med den saudiarabiska kungafamiljen börjat inse att oljan inte kommer räcka i all evighet.

Tillsammans med KACST, King Abdulaziz City for Science and Technology, ska Lotus starta en ekologiskt inriktad fordonsindustri i oljans högborg. Enligt pressmeddelandet är målet att bygga miljövänliga bilar. Man ska dock inte förvänta sig att det kommer att byggas några elhybrider eller liknande i Saudiarabien. Det miljövänliga ska nämligen uppnås genom vad som kallas en optimerad användning av den tillgängliga oljan på minst skadliga sätt. Vad som än kommer ur de framtida fabrikerna så kommer det vara beroende av olja. Med tanke på de närmast oändliga ekonomiska resurser som finns i landet kanske vi om tio år får se en ny stor fordonsnation.