Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lotus öppna för suv – kanske med Volvo-teknik

I fjol var det mycket snack om en suv från Lotus som numera ägs av Geely som även äger Volvo Cars. Men med ny vd vid styret är snacket lite mer diffust, men några dörrar till en suv är inte stängda.

I en längre intervju med Automotive News berättar Lotus nya vd Phil Popham om framtiden, bland annat att han tillåter den brittiska sportbilstillverkaren att frångå sportbilsgenren som har varit märkets signum sedan Colin Chapman rullade igång Lotus-projektet för 71 år sedan, men att han fortfarande ser dem som ett sportbilsmärke. De ska i slutet av 2020 presentera en helt ny sportbil som inte är elektrisk men som ska tilltala en bredare publik, dock med Lotus typiska attribut bibehållna. Därefter ska de investera i en helt ny plattform som ska ligga till grund för flera framtida modeller, och de ska titta på olika framdrivningssystem, även elektriskt.

På frågan om Lotus kommer att göra en suv svarar Phil Popham att de har en tro på företaget som sträcker sig utanför sportbilarna. Han menar att Lotus med tiden kommer att ta klivet in i andra segment. Han bekräftar alltså inget specifikt om en suv, men stänger inga dörrar för biltypen. När ämnet kommer in på att dela plattformar med Volvo, Polestar och/eller Lynk & Co, som precis som Lotus alla ägs av Geely, säger nya vd:n att hans firma inte har tittat närmare på koncernens utbud, men om de skulle se potential i något befintligt material skulle de aldrig bara ta en plattform eller arkitektur och sätta Lotus-emblem på den. Lotus DNA är viktigt att få med.

Phil Pophams uttalande är alltså ett steg tillbaka från vad tidigare vd:n Jean-Marc Gales, som lämnade i augusti i fjol, berättade för ett år sedan. Jean-Marc Gales bekräftade en suv-modell och att Volvos SPA-plattform sannolikt var grundbulten i den.

Hela intervjun med Jean-Marc Gales, som tidigare haft chefsroller hos bland annat Jaguar Land Rover och Volkswagen, kan du läsa här.