Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080813-lotus-omnivore080813-lotus-omnivore080813-lotus-omnivore
080813-lotus-omnivore

Lotus utvecklar tvåtaktsmotor

Lotus har genom sitt dotterbolag Lotus Engineering gjort stora ansträngningar för att ta fram miljövänlig bilteknik. Senast i raden av innovativa grepp är en encylindrig tvåtaktsmotor som ska kunna drivas av alla typer av bränslen.

Det första exemplet på Lotus arbete med mångdrickande motorer fick vi i början av året i form av Exige 270E Tri-Fuel, en Exige S som anpassats för att kunna köras på etanol, metanol eller bensin. Lotus tar nu det hela ett steg längre och utvecklar en motor som ska kunna köras på alla olika drivmedel, oavsett blandning.

Med viss hjälp av Jaguar utvecklar Lotus dotterbolag Lotus Engineering en ny motor i ett projekt som går under namnet Omnivore. Den mångdrickande egenskapen antyds som synes av namnet. I arbetet med Omnivore vänder Lotus blicken mot svunna tider, när motorerna var små och i vissa fall även tvåtaktare. Omnivore ska nämligen bli en encylindrig tvåtaktsmotor med direktinsprutning som optimeras för att gå så snålt som möjligt på en mängd olika biobränslen. Den ska dock även kunna köras på bensin, om än inte lika effektivt. 

– Alkoholbränslen är betydligt bättre ur förbränningssynpunkt än vanlig bensin, vilket gör att motorerna kan gå effektivare. Att utnyttja fördelarna med biobränslen fullt ut medför att en betydligt bättre räckvidd kan uppnås med förnyelsebara bränslen, säger Mike Kimberley, vd på Group Lotus.

Lotus menar att det är fel att väg att gå att anpassa motorer så att de ska kunna gå lika bra på bensin och etanol. Att låta en motor optimeras för miljövänliga alkoholbränslen anses vara ett bättre alternativ då man får ut mer effekt.

På bilden ses Lotus Exige 270E Tri-Fuel

Läs mer