Lotus visar försmak på egen V8 till Esprit

I stället för de tidigare planerna på att använda Lexus V8 från IS F har Lotus i stället utvecklat en helt egen 4,8 liters V8 som britterna tänkt stoppa ner i kommande Esprit.

En av bilvärldens mest ikoniska sportbilar får sin ersättare 2013. Då planerar Lotus att presentera nytappningen av sin klassiska modell Esprit. Den stora nyheten, förutom själva bilen, är att den lilla brittiska biltillverkaren valt att slopa beslutet att köpa in V8-motorer från Lexus. I stället har Lotus tagit det kaxiga steget att själva utveckla en egen 4,8 liters V8.

 – Att ta beslutet att utveckla en egen motor är ett stort beslut, det är ett modigt beslut och det beslutet har vi tagit. Vi bygger mot framtiden, steg för steg, för att bli något stort, säger Lotus vd Dany Bahar i filmklippet.

 Hur mycket effekt bilen väntas få är inte klart men rykten talar om mellan 570 och 617 hästkrafter, beroende på utförande. Liknande effektsiffror hittas i konkurrerande bilar från till exempel Ferrari, ett företag Lotus utvecklingschef Wolf Zimmerman erkänner är i siktet för Esprit. För att nå upp till samma status och image menar Zimmerman att det är viktigt med egenutvecklade drivlinor.

 – Vi vill att allt ska vara renodlat Lotus. Det är i hjärtat av våra nya bilar. Motorn är unik eftersom den är helt ny och inget som någon gjort förut. 

 Instegsmodellen av Esprit kommer få sin V8 ihopkopplad med en 100-hästars elmotor men de mer extrema versionerna kommer trimmas genom att lätta bilen så mycket som möjligt, vilket betyder att man väljer att slopa hybridsystemet.

 – Motorn kommer få mer kraft, men den största prestandaökningen kommer komma från att tappa vikt. Racing-versionerna av varje modell kommer alltid att vara renodlade körglada bilar med föraren i fokus. Det kommer inte finnas något onödigt på dem och vi kommer använda kolfiber i dem, säger Dany Bahar till Autocar.

https://youtu.be/VUJHC-ml_qI?width=575&height=353https://youtu.be/lEWYt1vfU08?width=575&height=353