Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Luftkylda Singer DLS

Singer har tillsammans med Williams skapat vad de kallar för ”mest avancerade luftkylda Porsche 911:an i världen”. Vacker är den i alla fall.

Porsche-förädlarfirman Singer, med bas i Kalifornien, visar upp sin senaste skapelse på pågående Goodwood Festival of Speed. Frågan är inte om det är den tjusigaste bilen som just nu står utställd vid Goodwood House i West Sussex i England. Om den inte är det så vågar vi nog säga att det är den tjusigaste 911:an på plats.

Singer har döpt modellen till DLS, något som står för ”Dynamics and Lightweighting Study” som på svenska blir något i stil med ”studie i dynamik i lättvikt”.

Men Singer har inte varit ensamma med att skapa denna 911. Från början var det så klart Porsche, men förädlingen har Singer genomfört tillsammans med Williams Advanced Engineering, med andra ord teknik- och ingenjörsföretaget inom Williams-gruppen, samma gäng som har ett Formel 1-stall vid namn… just det, Williams.

Hjärtat i denna pärla är en boxersexa på 4,0 liter, det vill säga en volym som inte fanns till 964-generationen. Jo, bilen är baserad på en 964 från 1990 även om den ser betydligt äldre ut tack vare alla nya detaljer som påminner om de äldre 911-generationerna.

Motorn är allt annat än original. Flertalet komponenter i den är i magnesium, de 24 ventilerna (fyra per cylinder) är i titan och gasspjället F1-inspirerat medan smörjsystemet ska vara något helt unikt.

Maskinen producerar 500 hästkrafter och de levereras vid höga 9 000 r/min. 500 hästkrafter är samma siffra som dagens 911 GT3 (911 GT3 RS har ju numera 520 hk) som dessutom har samma volym på motorn, men skillnaden är att 911 GT3 är vätskekyld. Singer DLS är luftkyld. Världens mest avancerade luftkylda 911 enligt Singer.

Utöver en extraordinär motor och läckra detaljer på både in- och utsida, det mesta i kolfiber, har bilen dessutom begåvats med en sexväxlad manuell låda med växellådshus i magnesium, exponerat växellänkage, kolfiberskalstolar från Recaro, kolfiberratt från Momo, kolfiberkeramiska skivor från Brembo, 18-tums Fuchs-liknande fälgar från BBS som är skodda med Michelin Pilot Sport Cup 2, kolfiberinstrumentbräda och mycket, mycket mer.

Bilen på bilderna här är inte till salu. Den tillhör nämligen en Scott Blattner som redan äger några Singer-Porschar sedan tidigare. Men fler i den här stilen är tänkt att byggas, för en okänd summa pengar.

Hinner du inte se Singer DLS på Goodwood Festival of Speed i helgen kanske du hinner bege dig till Monterey i Kalifornien där den ställs ut på Monterey Car Week i augusti.

Missa inte att titta närmare på Singer DLS i det stora bildgalleriet nedan.