Krockad bil Foto: Vloo

Lurade till sig försäkringspengar genom 100 påhittade olyckor

En man anmälde en bilolycka som vid utredning visade sig vara bluff. När polisen grävde djupare i ärendet upptäckte de att mannen bluffat hundra tidigare bilolyckor. Nu får mannen sona sina brott.

På aftonbladet.se i dag kan man läsa om en man som till sitt försäkringsbolag anmälde en bilolycka. När försäkringsbolagets utredare granskade ärendet upptäcktes det att de inrapporterade skadorna inte stämde överens med beskrivet olycksförlopp. Bilolyckan var alltså arrangerad och ett försök att få ut försäkringspengar på ett otillåtet sätt.

En förundersökningen inleddes av polisen som upptäckte att mannen och hans familj var notoriska inrapporterare av bilolyckor som förmodligen aldrig har inträffat. Det ska röra sig om över 100 olyckor där mannen och hans anhöriga misstänks ha lurat till sig försäkringspengar.

Mannen har inte fått någon ersättning från försäkringsbolaget för den senaste påhittade olyckan utan har i stället dömts till villkorlig dom för försök till bedrägeri.

Enligt försäkringsbolaget If är denna typ av bedrägeriförsök ett växande problem och just ärenden inom motor och trafik står för hälften av alla bedrägeriförsök riktade mot försäkringsbolag. Det finns till och med ligor som fokuserar sig på denna typ av brottslighet och som satt det i system.

 Oftast rör det sig om mindre skador som leder till låga ersättningsbelopp för att bedragarna inte ska väcka allt för stor uppmärksamhet och locka utredare till sig. Dock är antalet bedrägerier så stort att det totala belopp blir därefter.

Bilen på bilden har inte med ovan nämnda bedrägeriärende att göra.