Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080827-jag-land-rover-min080827-jag-land-rover-min080827-jag-land-rover-min
080827-jag-land-rover-min

Lyckan vänder för Jaguar och Land Rover

Efter att ha upplevt ett mindre uppsving efter lösgörandet från Ford har det återigen börjat se dystert ut för Jaguar och Land Rover. Indiska ägaren Tata motors har nu beslutat att minska produktionen i England.

Vikande försäljning världen över tvingar Jaguar och Land Rover att minska produktionen och avskeda anställda. Två skift avvecklas från Land Rovers fabrik i Solihull, sydost om Birmingham och 300 anställda får gå. Jaguar X-Types fabrik i Halewood ligger även den i riskzonen, även om inget beslut om nedskärningar har fattats ännu.

Även om det är Land Rover som är först ut av de två att minska produktionen är det faktiskt Jaguar som står för den största tillbakagången. Trots suvmarknadens kollaps i USA har Land Rover minskat med endast tre procent hittills i år sett över hela världen. Förklaringen ligger i att ryska och kinesiska köpare fortfarande näst intill skriker efter Land Rovers bilar, rapporterar The Sunday Telegraph. För Jaguar ser det dystrare ut. Den uppståndelse och den försäljningsökning som följde lanseringen av nya XF har nu lagt sig. Jaguar har återigen börjat minska i hela världen, det fortsatt åldrande modellprogrammet ses som huvudorsaken.

Sett över ett längre perspektiv kan det dock ljusna för Jaguar. I våras rapporterades den första försäljningsökningen på två år. Och Tata Motors säger sig ha stora planer för Jaguar. Ersättaren till nuvarande XJ är i faggorna och värstingen XKR-R lurar runt hörnet. Åtskilliga spionbilder säger dessutom att XF-R inte alls är långt borta. Det har även talats om en ny sportbil med beteckningen F-Type. De mesta spekulationerna rör dock Jaguars och land Rovers motorer. Ford är fortfarande huvudleverantör av motorer till Jaguar och Land Rover, något som det dock spås bli ändring på. En kandidat som ny motorleverantör är Fiat. Fiat-gruppen var en av dem som var intresserade av att köpa Jaguar och Land Rover från Ford. Att Tata och Fiat ska börja samarbeta har det ryktats som i princip ända sedan det stod klart att det var Tata som vann budgivningen om de två britterna.

Läs mer

Provkörning

TV-TV