Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080709-citroen-c4-lyft
080709-citroen-c4-lyft
080709-citroen-c4-lyft
080709-citroen-c4-lyft

Lyft för Citroën C4

Efter tre år och 900 000 sålda bilar har det blivit dags för Citroën C4 att genomgå en mild ansiktsoperation. Nya linjer som lånas från C5 och två nya motorer ska hålla försäljningen på samma höga nivå några år till.

900 000 sålda bilar på tre år är alls inget dåligt resultat för Citroën C4. Som brukligt är när bilmodeller börjar tappa i färskhet är det dags för C4 att få en lätt ansiktslyftning. C4:s ansiktslyftning är ungefär som ansiktslyftningar brukar vara för bilar. Lite nya linjer och några uppsnofsande detaljer kombineras med en eller två nya motorer. C4 skiljer sig dock på en punkt. Bilen har blivit större.

Att en bilmodell blir större verkar det nästan vara lag på när det handlar om en ny generation. Men när det bara gäller ett lätt ansiktslyft för en befintlig modell är det inte lika vanligt. Visserligen handlar det om en ytterst marginell förändring – C4 har växt med 15 millimeter på längden. De 15 millimetrarna har troligtvis lagts på i fronten, det är nämligen där de största förändringarna har skett. Både tre- och femdörrarsmodellen har fått ett ansikte som påminner ganska mycket om nyligen presenterade C5. De främre strålkastarna ser lite piggare ut, mycket tack vare en diskret kromlist i underkant. Grillen gapar större och svartare än tidigare. Om man vill vara lite kritisk kan man påpeka att grillen påminner ganska mycket om nya Ford Focus med sin hexagonform.

Invändigt går det numera att välja mellan ett större antal olika färger och material på klädseln och varvräknaren har flyttats till instrumentpanelens centrum. Med nya C4 väljer Citroën även att introducera sitt nya navigationssystem som de påhittigt nog kallar ”MyWay”. Systemet innefattar bland annat en sju tum stor färgskärm. Numera går det även att koppla in sin mobiltelefon via blåtand och sin mp3-spelare via USB.

De två nytillkomna motorerna är utvecklade i samarbete med BMW och drivs båda två av vanlig bensin. Den mindre av de två kallas VTi 120 och ger logiskt nog 120 hästkrafter. Cylindervolymen uppgår till 1,6 liter. Den större kallas VTi 150 och är på 2,0 liter. Hur många hästkrafter den levererar får du räkna ut själv. Dessa två ersätter utgående 1,6i och 2,0i.

Nya C4 visas för allmänheten på bilsalongen i Moskva som öppnar den 26 augusti.

Läs mer

Provkörning