Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sanne Väli-Tainio / Expressen Lifestyle

Lyft för Europas bilmarknad i februari – elbilar starkast

Även om svenska marknaden beräknas vika i år så syns inte de dystra tongångarna ännu på en europeisk nivå. I stället ökade försäljningen med hela 12 procent. Och allra mest ökade elbilsförsäljningen. Några av de märken som noterade störst försäljningsökningar var Alfa Romeo, Cupra, Land Rover och Dacia.

Det var bara några dagar sedan svenska branschorganisationen Mobility Sweden gick ut med att prognosen för den svenska nybilsförsäljningen i år skruvades ner kraftigt. Från 290 000 bilar till blott 265 000 bilar.

Än så länge syns dock inte det dalande trendbrottet på en europeisk nivå. Under februari månad ökade nybilsförsäljningen i vår världsdel med hela 12 procent gentemot samma månad förra året. Totalt såldes 902 775 bilar i Europa förra månaden. Allra störst ökning hade de renodlade elbilarna, där försäljningen lyfte med 34 procent.

Nedbrutet per marknad stod Storbritannien och Spanien för de största ökningarna, på 26 respektive 19 procent, medan Tyskland hade en mer modest ökning på endast 2,8 procent. Till de märken som hade störst försäljningsökning hör Alfa Romeo, som med hjälp av Tonale mer än fördubblade sin försäljning. Tonale stod för två tredjedelar av Alfas försäljning i februari. Tresiffriga ökningar stod även en rad kineser för – BYD, MG och Lynk & Co.

Bland andra märken som haft stora försäljningsökningar märks Cupra, som ökade 69 procent, och Land Rover som ökade med 63 procent. Det sistnämnda säkert ett välkommet trendbrott för den krisdrabbade brittiska Jaguar-Land Rover-koncernen. Framför allt är det nya Range Rover och Defender som bidragit till försäljningen.

Ett annat märke med vind i seglen är rumänska Dacia, som ökat med 55 procent. Rumänerna snor också åt sig titeln kring mest sålda modell – då Dacia Sandero för andra månaden i rad blev Europas mest sålda bil med 17 677 exemplar under månaden.

Dacia Sandero var Europas mest sålda bil i februari Foto: Dacia

I andra änden av skalan hittar vi exempelvis Bugatti, som bara registrerade en enda ny Chiron under månaden. Största tillverkare på koncernnivå är dock ändå Volkswagenkoncernen, som i februari sålde 235 404 bilar i Europa.

Uppgången för nybilsregistrering kommer efter att komponentbrist påverkat tillgången på nya bilar under senare år. Nu har bristen på exempelvis halvledare börjat åtgärdas, men enligt branschorganisationen ACEA sett ändå kvardröjande problem, bland annat finns flaskhalsar i logistiken. Dessutom förmodas inflationen påverka bilförsäljningen, och prognosen för helåret är en uppgång på mer modesta fem procent.