Lynk & Co 02 – tre snabba från premiären

I går kväll visade Lynk & Co sin tredje modell, lustigt nog kallad 02. Erik Wedberg var på plats i Amsterdam och bevittnade något annorlunda. Vad hände?

Hej Erik, har du hunnit smälta gårdagen?

– Inte riktigt. Eller, inte alls faktiskt. Jag har fått berättat för mig att Lynk & Cos lanseringsevent i Berlin var något alldeles särskilt märkligt och det som hände i går kväll här i Amsterdam var nog inte långt efter. Vi kan börja med det minst viktiga: Bilen som visades i slutet var en typisk kompakt crossover med sportiga ambitioner och annorlunda utseende.

Menar du att bilen inte är så viktig?

– Ja, det är i alla fall känslan man får i Lynks värld. Jag har aldrig varit med om något bilmärke som anstränger sig så för att bygga en känsla kring varumärket och som ställer själva produkten, bilen, i skuggan. Lynk-folket pratar ingenting om traditionella bilvärden utan bara om hur fritt, modernt och avslappnat det ska vara att vara en del av Lynks värld. Visst ska man kunna köpa en bil, men viktigast är att man ska kunna prenumerera på ett Lynk-abonnemang och dela bilen med andra. På det här sättet likställs bilen med alla andra elektronikprylar man har, till exempel mobiltelefonen.

När kan man köpa, eller hyra, Lynk-bilarna?

– Det dröjer. Tyvärr, måste jag säga. Europalanseringen blir inte förrän år 2020 och det lär dröja ytterligare ett år innan det går att köpa eller abonnera på bilarna i Sverige. Det tycker jag är synd. 01 och 02 är färdigutvecklade och riskerar att kännas lite gamla om två, tre år. Lynk ska för övrigt inte säljas genom traditionella återförsäljare utan via företagets egen hemsida samt i enstaka fasta butiker i några av Europas största städer. Det ska dessutom dyka upp så kallade pop up-stores i mindre städer på ett sätt som närmast kan liknas vid en turné. Omkring 200 anställda ska jobba med att åka runt med butikerna, slå upp dem i en stadskärna över helg och sen åka vidare till nästa.

Du kan läsa mer om Lynk & Co 02 här.