Lynk & Co 02 – tre snabba från provkörningen

Hans Hedberg återigen begett sig till Kina för att provköra en Lynk & Co-modell, denna gång sprillans nya 02. Vi ringer honom för att stämma av läget.

Hej Hans! Var håller du hus?

– Jag befinner mig i Kina. Är och spanar in alla spännande bilnyheter på den 15:e bilmässan i Peking. Rapport kommer i tidningen! Men just nu är jag i Zhangjiakou som ligger ungefär tre timmars bussfärd norrut från Peking. År 2020 ska vinter-OS hållas i krokarna. Men det är inte därför jag är här…

Zhangjiakou låter bekant, har ditt besök något med Volvo att göra kanske?

– Både och! Det stämmer, Volvo Cars har en motorfabrik här. För tillfället tillverkas fyrcylindriga T4 för fulla muggar här, efterfrågan är större än beräknad. Än mer intressant är att närmaste granne med motorfabriken är Lynk & Cos sprillans nya bilfabrik.

Lynk & Co 01 tillverkas ju i Li Qiau, vilka modeller tillverkas i Zhangjiakou?

– Först ut är Lynk & Co 02, men jag har sett en del 03 (fyrdörrars sedan) också. Färgen på väggarna har knappt hunnit torka, så färsk är fabriken!

Antar att du lånat med en 02 ut på vägarna?

– Jajamänsan! Jag provkör både 2,0TD AWD samt 1,5TD med nya växellådan 7DCT. Allt är konstruerat av Geelys utvecklingsföretag CEVT i Göteborg. 02 är kortare och lägre än 01, är en verkligt sportig crossover. Personligen gillar jag trecylindriga 1,5-litersmotorn. Den har gott om bottendrag på låga varvtal och dubbelkopplingslådan sköter sig som den ska.

När kommer bilen till Sverige?

Tyvärr dröjer det till 2020. Eftersom Lynk & Co baserar sin affärsmodell på att erbjuda abonnemang där minsta hyresperiod är en månad är kostnadsbilden inte klar, men i slutet av nästa år ska det gå att börja lägga sina beställningar via nätet.

Läs mer från Hans Hedbergs provkörning av Lynk & Co 02 i kommande nummer av Teknikens Värld.