Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lyonheart K
Lyonheart K
Lyonheart K
Lyonheart K

Lyonheart K – ny brittisk sportbil med svenska drag

Det är inte varje dag som ett nytt brittiskt lyxsportbilsmärke föds, men i dag är en sådan dag. Lyonheart Cars presenterar nu sin modell Lyonheart K som är en modern tolkning av Jaguar E-Type. Bäst av allt: i grund och botten är den svensk!

Kommer du ihåg konceptbilen Growler E som visades upp på Genèvesalongen förra året? Med hjälp av en förmögen schweizisk affärsman hade svenskarna Robert Palm på Classic Factory och Bo Zolland på Vizualtech tagit fram denna hyllning till Jaguar E-Type som förra året fyllde 50 år som modell.

 Om intresset för Growler E på Genèvesalongen förra året visade sig vara stort hade man för avsikt att förverkliga bilen. Något man också meddelade för snart ett år sedan.

 Därefter har det varit mer eller mindre knäpptyst om Growler E, tills i dag.

 Tystnaden berodde helt enkelt på att de involverade personerna har jobbat stenhårt med att förberedda för produktion och marknadsföring.

 I dag presenteras det nya brittiska lyxsportbilsmärket Lyonheart Cars med bas i Coventry, precis som Jaguar. Namnet Lyonheart kan inte bli mycket mer brittiskt. Namnet är en omskrivning av Lionheart som den populära kungen av England (Richard I) under 1100-talet hette i folkmun. Har du sett Ivanhoe eller Robin Hood-filmer kanske det låter bekant?

Men Lyonheart är också, som flera av er läsare påpekat, en uppenbar hyllning till ”Mr. Jaguar”, nämligen Sir William Lyons som grundade det klassiska engelska bilmärket.

 Growler E har bytt namn till Lyonheart K och är alltså den nya biltillverkarens första modell. Som vi kan se ser den till stora delar ut precis som Growler E men har förändrats en aning, dock inte allt för mycket. Främsta förändringen är de fyra runda strålkastarna som har bytts ut till ”ellipsformade” motsvarigheter. En på varje sida.

 Så här säger Robert Palm, vd för schweiziska Classic Factory, om det nystartade bilmärket och deras första modell K:

 – Vi vill göra etiketten ”Made in England” till ett sanningsenlig begrepp, inte bara ett uttalande. Varje del av Lyonheart K utvecklas, konstrueras och handbyggs i England. Designen i Lyonheart K avspeglar brittiskhet när den är som bäst: cool, elegant, raffinerad, diskret men ändå kraftfull och dynamisk.

 Karossen på Lyonheart K är i kolfiber. Denna täcker en avancerad chassikonstruktion i aluminium. Tack vare användandet av lättviktsmaterial som dessa nämnda har man kunnat hålla vikten under 1600-kilosgränsen.

 Under huven sitter en kompressormatad V8-motor på fem liter som levererar 550 hästkrafter och 680 newtonmeter. Den lever upp till Euro 5-avgaskraven och släpper ut 292 gram koldioxid per kilometer.

 Via en sexstegad ZF-automatlåda skickas kraften till bakhjulen. Den 4,75 meter långa och 1575 kilo tunga bilen skjuter iväg från stillastående till 100 km/h på snabba 3,9 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 300 km/h.

 Om du vill ha en Lyonheart K på din uppfart är det bara att lägga en order. Leveranstiden beräknas till 18 månader. Prislappen inom EU är 495000 euro plus moms. I Sverige betyder det med dagens eurokurs en prislapp på drygt 5,4 miljoner kronor inklusive moms.