Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100615-nissan-leaf-ljud
100615-nissan-leaf-ljud
100615-nissan-leaf-ljud
100615-nissan-leaf-ljud

Lyssna på Nissan Leaf

Hur låter en tyst elbil? Frågan har blivit allt viktigare ju närmare det riktiga genombrottet elbilarna kommer. Nissan är i full färd att söka svaret på frågan och nu får vi höra deras förslag.

När Nissan lanserar sin elbil Leaf senare i blir den inte bara den, enligt Nissan, första fullt användbara elbilen. Den ska också bli den första produktionsbilen som är utrustad med ett ljudgenerande system som ska göra den lättare att upptäcka för fotgängare. Elbilarnas tysta framfart kan ses som en av dess stora fördelar men speciellt i USA har olika intressegrupper invänt mot att de tysta bilarna kan vara farliga för fotgängare, speciellt synskadade och barn.

Nissan har samarbetat med flera insitutioner och organisationer för att ta fram systemet de kallar Vehicle Sound for Pedestrians. Systemet kommer att testas på Nissan Fuga Hybrid i höst men det är först när Nissan Leaf lanseras vid årsskiftet som systemet verkligen ska komma till sin rätt. I videoklippet nedan får vi följa utvecklingsarbetet och mot slutet får vi även höra ljuden som bilen ger ifrån sig. Olika ljud hörs när Leaf körs framåt och backar, när farten överstiger 30 km/h blir det dock tyst. Ljudsignalerna ska också omfatta ett brett frekvensomfång för att vara hörbara för alla. Nästa vecka bjuder Nissan in press, statstjänstemän och kunder till testbanan i Oppama där de ska få tycka till om ljudsignalerna.

Nissan tror uppenbarligen på ett ljudsystem som avger signaler, i motsats till Lotus som arbetar på ett system där föraren tillåts välja ljud själv. Konceptbilen  Lotus Evora 414E Hybrid kan låta antingen som en sportbil med V12-motor eller som ett framsusande rymdskepp.

https://youtu.be/DwPwx-YxIZM?height=347&width=575

Läs mer