Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxlimpa från Mercedes EQ kommer tidigast år 2020

2019 är det tänkt att den första modellen i Mercedes EQ-serie ska ha premiär. Därefter ska ytterligare nio EQ-modeller följa till och med år 2025. Nu avslöjar tillverkaren från Stuttgart att en av dessa modeller är en elektrisk lyxbil, i klass med Mercedes S-klass, planerad till år 2020.

Senaste i helgen skrev vi om Mercedes planer på en EQ-sedanmodell med premiär år 2022. Bilen ska få ett helt eget utseende och inte byggas på någon redan befintlig Mercedesmodell vilket det tidigare ryktats om. Sedanmodellen kommer att hamna i samma storleksklass som C-klass men byggas på Mercedes MEA-plattform.

Angående den nya lyxmodellen verkar man resonera likadant. I en intervju med brittiska Autocar säger Michael Kelz, ansvarig för märkets större modeller, att den kommande modellen inte kommer att bli en S-klass konverterad till eldrift.

– Vi kommer att ha ett elektriskt fordon i samma storlek som S-klass, ingen tvekan, men det kommer inte att vara en S-klass, säger Kelz till tidningen och beskriver den kommande lyxlimpan som lyxig, elektrisk och top of the line. Han utlovar dessutom kortare överhäng både fram och bak samt längre hjulbas tack vare batteriernas placering under golvet.

Troligtvis kommer den nya modellens namn bli EQ S, ett namn Mercedes registrerade under förra året.

Enligt Keltz kommer "EQ S" tidigast få premiär 2020. Om så blir fallet kommer lyxbilen troligtvis att möta tufft motstånd direkt – från inhemskt håll. Audi planerar nämligen att släppa sin eldrivna lyxutmanare A9 samma år.

Mercedes första modell under EQ-varumärket, suven EQ C, väntas få premiär under nästa år. EQ A, som visades som konceptbil på Frankfurt-salongen förra hösten, får vänta till omkring 2020.