Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet & Shutterstock

Magdalena Andersson mot sänkt skatt på bensin och diesel

Bensin och diesel är uppe på rekordhöga prisnivåer och fortsätter att bli ännu dyrare. Men någon sänkt skatt på drivmedel tror landets finansminister inte på. ”Det är ett väldigt kortsiktigt sätt att låsa in människor ytterligare i bensinberoende”, anser Magdalena Andersson.

I dag kostar en liter diesel på bemannade drivmedelsstationer 19,32 kronor. Det är en höjning med 34 procent sett över året hittills eftersom dieselpriset vid ingången av 2021 låg på 14,42 kronor per liter. 4,90 kronor mer per liter innebär att det i dag kostar 294 kronor mer att fylla en 60-literstank än vad det gjorde den 1 januari. Totalt går en tank på 1 159,20 kronor.

Bensinen, som precis som dieseln såg ytterligare en prishöjning under gårdagen, kostar 17,84 kronor per liter. Det är en ökning med 3,60 kronor jämfört med literpriset den 1 januari i år. Bensinen har blivit 25,3 procent dyrare under årets knappt tio första månader.
En 60-literstank bensin kostar i dag 1 070,40 kronor, 216 kronor mer än vad samma tank kostade i början av året.

De höga drivmedelspriserna, och höstens höga elpriser, har fått många runt om i landet att reagera. Även Moderaterna menar att det numera är lite väl dyrt att tanka bilen och därför lanserade partiet nyligen ett förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter, sa partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT i förra veckan.

Sverigedemokraterna har en liknande åsikt som Moderaterna och kan tänka sig att budgetförhandla tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna för sänkt skatt på bensin och diesel.

Socialdemokraterna har tidigare uttryckt att en sänkning av drivmedelsskatterna inte är aktuell, och att försöka få till riktade skattesänkningar på bensin och diesel, exempelvis för boende på landsbygd och glesbygd, är för komplext. Tidigare i veckan menade energiminister Anders Ygeman (S) att han kan tänka sig att kompensera landsbygden genom bland annat andra former av skatteförändringar.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) är inne på samma spår. Hon är inte öppen för sänkta drivmedelsskatter som de Moderaterna föreslår.

– Det är ett väldigt kortsiktigt sätt att låsa in människor ytterligare i bensinberoende, säger hon till TT.

Hon ser i stället möjligheter att hjälpa drabbade hushåll med låg- och medelinkomsttagare med andra former av skattesänkningar om totalt sju miljarder kronor. Det skulle kunna ge upp till 200 kronor mer i plånboken per månad.

– Många människor, inklusive jag själv, sitter med en bil som går på bensin eller diesel. Där finns det olika möjligheter att stötta hushållen utan att driva mot att man ska släppa ut mer, säger hon.

Enligt TT är bilen hon syftar på en dieseldriven Peugeot från 2012.

https://datawrapper.dwcdn.net/gCKka/1/