Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ineos Automotive

Magna-Steyr drar sista skruvarna på Grenadier

Terrängbilen Grenadier vill bli arvtagare till klassiska Land Rover Defender. Nu är det klart att meriterade Magna-Steyr tar hand om den sista resan fram till serieproduktion.

Det började med en pubrunda och kommer mynna ut i en arvtagare till Land Rover Defender - en ikon som gick i graven 2016 och vars rötter kan spåras bak till 1948. Vi talar alltså om Ineos Automotives terrängbil Grenadier, vars resa ni har kunnat följa här på teknikensvarld.se.

Sedan tidigare är det klart att Grenadier ska få motorer från BMW och att produktionen ska förläggas till Bridgend i Wales samt att karosserna ska byggas i portugisiska Estarreja. Nu är det även spikat att den viktiga länken mellan prototyp och produktionsklar bil ska ansvaras av Magna-Steyr. Egentligen helt logiskt då koncernkollegorna Magna Powertrain har utvecklat bilens chassi och fjädring.

LÄS MER: Allt om Land Rover Defender

Grenadier är i trygga händer, Steyr i österrikiska Graz har en lång erfarenhet av såväl konstruerande som byggande av bilar och just fyrhjulsdrift är deras gebit. Man har bland annat utvecklat Mercedes 4Matic-system och har sedan länge tillverkat modellen Mercedes G-klass, Geländewagen även kallad. På bilden ovan ses bland annat Frank Klein och Dirk Heilmann, chefer på företagen, posera vid Steyrs modell Pinzgauer som lanserades 1971 och finns i en uppsjö varianter.