Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090304-magnasteyr-mila-ev
090304-magnasteyr-mila-ev
090304-magnasteyr-mila-ev
090304-magnasteyr-mila-ev

Magna Steyr MILA EV Concept

Många är de biltillverkare som vill visa sig på styva miljölinan på när bilsalongen i Genève drar igång. Så även österrikiska Magna Steyr som visar elbilskonceptet MILA EV, en bil som Magna Steyr hoppas kunna sälja i delar.

Genèvesalongen ser ut att kunna bli den mest miljöinriktade bilsalongen hittills, något som förvisso varit en sanning för flertalet av de senaste stora salongerna. Säg den tillverkare som inte har visat ett miljökoncept. Nu ger sig även den lilla österrikiska bilbyggaren Magna Steyr in i matchen. Men till skillnad från de flesta andra tillverkare har Magna Steyr inga som helst planer på att sätta MILA EV i produktion. Österrikarna ska däremot göra som man ofta gör med en svårt krockad bil, det vill säga sälja den i delar.

Magna Steyrs syfte med att visa upp MILA EV på Genèvesalongen är att locka till sig andra biltillverkare som kan köpa de olika tekniska lösningar som finns i MILA EV. En biltillverkare som redan har nappat är Ford som skrev på ett partnerskapsavtal med Magna Steyr i samband med Detroitsalongen tidigare i år. Det amerikansk-österrikiska samarbetet ska resultera i en utsläppsfri elbil med lansering schemalagd till 2011. Magna Steyr ska står för utveckling och tillverkning av motor, transmission, batteripack och styrenheter.

Om MILA EV i själva verket är en förhandstitt på Fords kommande elbil låter vi vara osagt. Det där dock inte omöjligt att el-Forden kan få prestanda i klass med MILA EV. Den femsitsiga MILA EV drivs av elmotor som ger 65 hästkrafter och hämtar sin kraft från lithiumjonbatterier som kan laddas fullt 2,5 timmar. Räckvidden ser dock ut att vara begränsad, Magna Steyrs uppgifter nämner en räckvidd på endast 150 kilometer.

Läs mer