Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090530-magna-opel-gaz
090530-magna-opel-gaz
090530-magna-opel-gaz
090530-magna-opel-gaz Foto: Axel Wierdemann

Magna tar över Opel med rysk hjälp

Efter sex timmars förhandlingar mellan tyska politiker, amerikanska regeringsrepresentanter och de inblandade företagen blev det äntligen klart. Natten till lördag kom beskedet att kanadensiska Magna tar över Opel. De gör det med stöd av den ryska storbanken Sberbank och den statligt kontrollerade bilkoncernen GAZ.

 Slutet på Opel-såpan verkar äntligen vara nått. Nya ägare av Opel är den kanadensiska bildelsleverantören Magna, den ryska storbanken Sberbank och likaledes ryska biltillverkaren GAZ. Affären blev klar natten till lördag efter långdragna förhandlingar mellan den tyska regeringen, representanter för den amerikanska regeringen och alla de inblandade affärsparterna. Rapporter om att affären var på väg att bli klar kom redan tidigare på fredagen när det uppgavs att Opels tidigare ägare General Motors hade kommit överens med Magna. Senare på natten stod det klart att även den tyska regeringen hade godkänt uppgörelsen. Italienska biltillverkaren Fiat var den andra kvarvarande intressenten av Opel, men hoppade av tidigt på fredagen. Anledningen sägs vara för stora risktaganden, enligt Fiat-chefen Sergio Marchionne.

Förbundskansler Angela Merkel och hennes regering har haft mycket att säga till om i förhandlingarna om Opels framtid. Den tyska staten uppges nu lämna lånegarantier på motsvarande 50 miljarder kronor för att hjälpa Opel. Nästan omgående uppges staten dessutom bidra med 16 miljarder kronor för att stötta Opel den närmaste tiden.

Även om GM släpper kontrollen över Opel finns de fortfarande kvar som ägare. GM behåller 35 procent av aktierna. Magna går in med 7,5 miljarder kronor och för det får de 20 procent av aktierna. Den skuldtyngda bilkoncernen GAZ går inte in med några pengar, i stället är det Sberbank som står för kulorna och för det får de en 35-procentig aktieandel i Opel. Resterande tio procent tillfaller Opels arbetare.

Tillsammans ska Magna och GAZ hårdlansera Opel på den ryska marknaden. GAZ ska tillverka Opel-bilar i sin nyöppnade fabrik i Nizjnij Novgorod 40 mil nordost om Moskva. Magna försäkrar att tillverkningen i alla de tyska Opel-fabrikerna ska fortsätta. Dock förvarnar de att cirka en femtedel av de anställda kommer att få lämna.

Läs mer