Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Magnum MK5 – ny banracer från Kanada

Klart att även Kanada ska ha en racerbil! Nu får KTM X-Bow och Ariel Atom med flera ytterligare konkurrens i form av 545 kilo lätta och 253 hästar starka Magnum MK5.

Kanadensiska motorsportfirman Magnum Cars premiärvisar i dag sin första gatbil – Magnum MK5 – en direkt konkurrent till BAC Mono, KTM X-Bow, Ariel Atom och Vühl 05. Det är med andra ord en avskalad, snabb och på alla sätt extrem banracer det handlar om.

 Massor av aluminium och kolfiber gör att vikten stannar på 545 kilo. En fyrcylindrig motor sitter strax bakom sittbrunnen och ger ifrån sig 253 hästkrafter. Vad det är för motor går Magnum inte närmare in på, de nämner bara att den ska vara extremt varvvillig, rödmarkeringen kommer först vid 11 000 r/min. Motorn är kopplad till en sexstegad sekventiell växellåda och kraften skickas till bakhjulen via en diffbroms. 0-100 km/h ska gå på 3,2 sekunder och toppfarten är 240 km/h. 

 Samtidigt som MK5 ska vara en av de mest extrema banbilarna ska den även vara uthärdlig i vanlig trafik. Magnums vd Bruno St Jacques (smaka på det namnet!) säger i ett uttalande att MK5 ska vara en track day-bil av internationell klass men att ägarna för den sakens skull inte ska behöva skämmas för att köra sin bil till restaurangen på kvällen eller använda den till vardags. Till skillnad från konkurrenterna finns ett litet lastutrymme där två integralhjälmar och en mindre väska får plats. Det finns också en backkamera.

 MK5 ska byggas i en takt om 20 bilar per år och kommer att kosta från 139 000 dollar, cirka 890 000 kronor, exklusive skatt och leveranskostnad. De första bilarna levereras sent 2014.