Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Majoritet för bilförbud i svenska städer

Bilfria gator, trängselavgifter, dubbdäcksförbud och fler cykelbanor. Det är heta ämnen i en ny undersökning gjord av Kantar Sifo.

Allt fler städer och kommuner genomför begränsningar för biltrafiken. Begränsningar som i många fall uppmuntras av bilisterna själva. Det visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil där 1 447 personer i åldern 18–79 år (1 020 personer med tillgång till bil) har deltagit.

I den svarar 62 procent att de är positiva till att stänga av delar av innerstäderna för att ge mer plats för cyklister och kollektivtrafiken. 68 procent vill att enskilda gator görs bilfria. Bland bilister är siffrorna 61 respektive 67 procent.

Även trängselavgifter får stöd om än inte i lika storomfattning: 47 procent är för medan 40 procent är emot. Störst är stödet i huvudstaden där siffran är 54 procent för.

Dubbdäcksförbud är inte lika populärt men lägst siffror får begränsningar angående parkeringsplatser: bara 14 procent är för och bland bilägarna är siffran nere på nio procent.

Vad panelen tycker i de olika frågorna på olika platser i landet ser du i tabellen nedan.

Andel som svarat ”bra” på frågan: Vad tycker du om följande åtgärder för att minska biltrafiken? Foto: Kantar Sifo / Kvdbil