Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majoriteten struntar i miljön

Fyra av fem bilägare vet att det är mer miljövänligt att tvätta bilen på en biltvättanläggning än hemma på gatan. Ändå tvättar merparten sina bilar hemma, enligt en undersökning som Statoil låtit utföra.   

Närmare 2000 bilägare i åldern 20 år och uppåt, hälften kvinnor och hälften män, deltog i undersökningen. Drygt 80 procent av de som deltog i undersökningen angav att de någon gång tvättat sin bil i en biltvättanläggning.

Kunskaperna om miljöeffekter av biltvätt har ökat. Hela 81 procent av de tillfrågade kände till att det är mer miljövänligt att tvätta bilen på en biltvätt än hemma på gatan eller i det egna garaget. Förra året var andelen 74 procent.

Trots att de allra flesta vet att det är mer miljövänligt att tvätta på biltvättanläggning, uppger 38 procent att de föredrar att tvätta bilen hemma och mer än 70 procent att de tvättar bilen hemma på gatan minst ett par gånger om året.

 

Naturvårdsverket poängterar att det är väsentligt att kommunerna verkar för att "fordonstvätt utförs på anläggningar med bra rening". Trots detta är det bara 16 procent av de svarande i undersökningen som uppger att de fått information från kommunen om var det är lämpligast ur miljösynpunkt att tvätta bilen.

- Det är viktigt att kommunerna tar sitt miljöansvar och aktivt verkar för att fler bilägare ska välja att tvätta bilen på ett miljövänligt sätt, säger Lena Malmqvist, produktchef biltvätt på Statoil.