Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rico Loeb

Majoriteten svenskar hjälper inte trafikanter i nöd

En ny undersökning visar att mindre än hälften av de svenska bilisterna stannar om de ser en medtrafikant som har problem, exempelvis motorstopp, ute i trafiken.

Samhället håller på att gå allt mer åt det egoistiska hållet och trafiken utgör inget undantag från utvecklingen. Enligt en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Goodyear är de svenska bilisterna inte speciellt hjälpsamma ute i trafiken om någon annan skulle få problem och tvingas stanna. Endast 47 procent av svenskarna (baserat på 1 007 respondenter) svarar ja på frågan ”Om du befinner dig i trafiken, skulle du då stanna och hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp vid sidan av vägen?”.

Med andra ord skulle en majoritet av svenskarna, 53 procent, inte stanna för att hjälpa till. Männen är i högre grad än kvinnorna benägna att stanna för att hjälpa sina medtrafikanter. Medan 55 procent av männen svarar ja på frågan svarar endast 39 procent av kvinnorna ja.

Skillnaderna är dessutom stora mellan landets olika delar. I Norrland är man hjälpsammare än i övriga Sverige där 60 procent av bilisterna säger att de stannar för att hjälpa någon med motorstopp.

Sämst på att stanna är man i Skåne där endast 39 procent vill hjälpa en medtrafikant i nöd.

I landets två andra stora län är man lite mer hjälpsamma än i Skåne. I Stockholms län säger 44 procent att de vill hjälpa till, i Västra Götalands län 45 procent. Fortfarande mindre än hälften.

LÄS OCKSÅ: Uselt uppförande av bilister vid trafikolycka

För att försöka vända icke-hjälpsamheten till hjälpsamhet ute i trafiken har Goodyear startat initiativet ”Vägens hjälte” som pågår från i dag till och med april. Där kan vem som helst nominera någon de känner som har varit hjälpsam i en nödsituation längs vägen.

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp och tänker därför att det inte är nödvändigt att stanna. Men vi får dock inte glömma att det även finns många vänliga själar därute som gärna hjälper andra, och det är dessa som vi nu anser förtjänar lite extra uppmärksamhet. Att hjälpa varandra i trafiken kan vara livsviktigt, särskilt nu när kyla och snö slagit till, säger Sofia Koski, nordisk marknadschef på Goodyear.

Diskutera: Vad är det som gör att vi svenskar är så dåliga på att hjälpa nödställda trafikanter? Är det en ren egoistisk handling där vi tänker att var och en ska sköta sig själv, eller är det på grund av rädsla efter medias rapportering om bilkapningar, rån och andra hemska incidenter? Vad tror du?