Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pmagi / Bilprovningen

Malmö-bilister har sämre syn än övriga storstadsförare

Var tionde bilförare har för dålig syn. Det visar Synbesiktningen. Av storstadsregionerna är resultatet sämst i Malmö. 

I Sverige har tio procent av alla bilförare så dålig syn att de inte skulle klara av kraven för att ta körkort. De här bilisterna ser oskarpt på en meters avstånd, det vill säga strax efter bilrutan. Det visar Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. 

Resultatet är i linje med resultaten de senaste fem åren. Av storstadsregionerna ser man allra sämst i Malmö, där 11 procent kör med ”olagligt” dålig syn. Det kan jämföras med 9,5 procent i Stockholm och 8 procent i Göteborg. 

– Rent kliniskt är det naturligt att synen förändras över tid och därför är det viktigt att testa synen regelbundet. Det är svårt att själv upptäcka synförsämringar, eftersom de ofta kommer gradvis med åldern. Att införa obligatoriska syntester i samband med körkortsförnyelsen skulle öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Enligt en attitydundersökning som genomfördes i samband med Synbesiktningen vill 8 av 10 bilförare i Malmö se ett lagkrav för återkommande synkontroller i samband med körkortsförnyelse. Motsvarande andel för hela Sverige är 9 av 10.

– Såväl förare som fordon måste vara i så god kondition att de klarar svårare förhållanden med mörker, snö och regn. Regelbundna synkontroller för förare borde därför vara lika självklart som att besikta sina fordon, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.