Män i bil stjäl plats från kvinnorna anser miljöminister Karolina Skog (MP)

Sveriges nya miljöminister vill se mindre trängsel i städerna i framtiden och hävdar att det även är en jämställdhetsfråga. Män i bil tränger nämligen undan kvinnorna.

Tidigare i veckan besökte Karolina Skog (MP), miljöminister i regeringen sedan Åsa Romson (MP) avgick, för att prata om framtidens städer och hur man ska få bukt på trängseln.

Hon anser att bilarna är ett problem då de stjäl mycket plats och det kvittar om en bil är dieseldriven eller eldriven, de är båda lika ytineffektiva, som hon kallar det.

Miljöminister Karolina Skog (MP)

– En normal svensk bil står stilla 97 procent av tiden under sin livstid. Och för varje bil finns det åtta parkeringsplatser och ganska mycket körbana. Det går inte att påstå att det är effektivt, säger hon till Göteborgs-Posten.

Men trängseln är enligt Karolina Skog också en jämställdhetsfråga då konsekvensen av trängseln är att kvinnor trängs undan från stadsrummet, av män i bil.

– Bilen körs i stor utsträckning av män. Genom att ge bilen stort utrymme ger vi också män utrymme – på bekostnad av kvinnor, säger Karolina Skog.

Hon anser vidare att vi människor har överkompenserat bilen i 50 års tid.

–  Det är inte bilfientligt att säga det, avslutar hon i Göteborgs-Postens artikel.