Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Världs arkiv

Man i Göteborg misstänkt för 161 bilinbrott

En 50-årig man hemmahörande i Göteborgsregionen misstänks för bland annat 161 bilinbrott och 50 bensinsmitningar i Västsverige. Polisen har aldrig varit med om något liknande.

Det är Göteborgsposten som rapporterar om den ovanligt omfattande utredningen, vars material omfattar 6 000 sidor. Den 50-årige mannen, bosatt utanför Göteborg, må sedan tidigare varit välkänd av Polisen – men har uppfattats som en småkriminell, med stölder och trafikbrott som gett några månaders fängelse.

Den aktuella utredningen visar tvärt om på en oerhörd systematik och ett snarast tvångsmässigt beteende. ”Det är en exceptionell utredning. Jag har aldrig sett något liknande”, säger Stefan Olsson, kommissarie, till Göteborgsposten.

Bara under perioden från februari i fjol till samma månad i år misstänks mannen för 153 fullbordade bilinbrott och stölder, samt 8 försök till inbrott. Mannen har spanat in bilar, för att sedan slå in en eller två rutor och ta vad som fanns av värde i bilen. Brottsplatserna har varit parkeringsplatser utanför bland annat motionsanläggningar och affärscentrum.

Mannen har använt sju olika bilar, som stått registrerade på en bilmålvakt (med över 3 000 bilar). I samtliga, som nu förverkats eller beslagtagits, har hittats glashammare och -kross, kepsar instuckna under solskydden, mejslar och tänger.

Utöver inbrotten står 50-åringen även åtalad för 50 bensinsmitningar, vilket är vad åklagaren James von Reis anser går att bevisa. Totalt bland de bilar mannen har använt har dock 105 smitningar registrerats under samma period som nämnda bilinbrott.

Officiellt nekar 50-åringen till samtliga bilinbrott och bensinstölder, men i ett samtal efter ett förhör, som framkommit genom ett polis-pm, ska mannen ha berättat att han sysslat med bilinbrott i 22 år. Förhörsledaren undrade hur många inbrott det blivit. ”Det är en del. Jag vill inte skryta va, men jag är nästintill ett proffs på det jag gör”, ska mannen ha sagt, enligt GP.

På frågan om moraliska aspekter mot de som drabbats ska 50-åring ha sagt att han velat undvika utsatta personer, så som ensamma mödrar eller pensionärer. ”Jag tycker mest om turister eller rika kvinnor  Det bästa är vid löparspår när de byter om och lämnar alla sina saker i bilen”, ska 50-åringen ha sagt.

Skadeståndskraven på mannen uppgår till runt 600 000 kronor, och det finns goda chanser att få tillbaka dessa pengar. I husrannsakan hemma hos mannen har nämligen stora mängder kontanter hittats, pengar som beslagtagits och satts in på bankkonton – i dag en sammanlagd summa på över 1,7 miljoner kronor.

De stora kontantfynden har gjort att mannen blivit skönstaxerad för tre år, och han har nu även betalat in 300 000 kronor. De pengar som finns kvar är därmed att betrakta som vita, hävdar mannens försvarsadvokat.

Domen i målet avkunnas på fredag, och mannen riskerar 3 års fängelse.

Fotnot: Mannen på bilden ovan, vår egen Peter Klemensberger i tjuvförklädnad, har inget med brotten att göra. Vad vi vet i alla fall.