Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zakhar Mar / Shutterstock

Män mer självsäkra vid vinterväglag

Män har, inte helt otippat, mer självförtroende när det handlar om att köra bil på vintern. Det visar en undersökning som Goodyear nyligen gjort.

Att köra bil på vintern med hala och snöiga vägar gör många förare nervösa. Men det finns förstås undantag och därför har Goodyear gjort en undersökning på just självförtroendet hos svenska bilförare.

I studien fick 1 015 svenskar svara på frågan om hur de upplever att de själva kör när det råder vinterväglag. Skillnaden mellan kvinnor och män är tydlig: 64 procent av männen anser sig köra väldigt bra. Samma siffra för kvinnorna är 48 procent. Siffrorna är svarsalternativ 4 och 5 hopslagna, där 5 på skalan motsvarar ”väldigt bra”.

Dessutom är det tre gånger så många kvinnor som anser att de inte kör bra på hala vägar jämfört med män.

LÄS OCKSÅ: Olagliga däcken – vad gör svenska myndigheter? 

– Vintern i Sverige kan vara tuff att köra under även för den mest erfarna föraren. Underlaget kan vara väldigt oförutsägbart både för kortare resor såväl som längre. Så även om männen känner sig självsäkra så kan det vara värt att fräscha upp vinterkörningen genom att ha några extra saker i åtanke. Inte bara för sin egen skull utan även för medtrafikanter, säger Ernestas Čejauskas, nordisk produktspecialist på Goodyear.

https://datawrapper.dwcdn.net/bfqmt/1/

Det som kan vara bra att ha i åtanke inför vinterkörning är att förbereda bilen genom att skrapa rutorna ordentligt och se att vindrutetorkaren och lampor fungerar, se över däckens mönsterdjup och lufttryck, köra försiktigare än vanligt och att packa filtar och ficklampa om olyckan trots allt är framme och man behöver vänta på hjälp.