Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100914-framtidens lastbil
100914-framtidens lastbil
100914-framtidens lastbil
100914-framtidens lastbil

MAN visar framtidens strömlinjeformade lastbil

När man pratar lastbilar brukar man inte använda sig av ordet bränslesnål i samma mening. Men det är något som tyska lastbilstillverkaren MAN vill ändra på när de nu visar upp sitt strömlinjeformade koncept som sänker förbrukningen med 25 procent.

Om drygt en vecka öppnar den stora lastbilssalongen i Hannover upp dörrarna. Där ska tyska lastbilstillverkaren MAN visa upp sin konceptlastbil Concept S.

Som vi alla kan se handlar det inte om en ”fyrkantigt” format lastbil som vi är vana vid. Här handlar det i stället om en lastbil som har testats otaliga timmar i vindtunnel för att minska luftmotståndet och resultatet är en minst sagt annorlunda. MAN menar att de med detta koncept vill påverka diskussionen om vägtransporternas möjligheter till förbättringar miljömässigt sett och att aerodynamisk formgivning har en avgörande roll i detta.

Tyvärr berättar MAN inte hur mycket de har lyckats sänka luftmotståndskoefficienten, utan bara att det handlar om mycket. De berättar tyvärr heller ingenting om vad det är för maskin som arbetar där under hytten, men de är så pass vänliga att de avslöjar för oss att Concept S drar 25 procent mindre bränsle och släpper ut 25 procent mindre koldioxid än en jämförbar konventionell 40-tons semitrailer av i dag.