Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Många Bugatti Chiron kvar – så än har du chansen...

Världens kanske snabbaste bil har blivit ett halvår gammal – och ännu inte slutsåld.

Det var på årets skottdag som Bugatti valde att presentera Chiron, modellen som agerar efterträdare till elva år gamla Veyron. Då meddelades det att en tredjedel av de planerade bilarna, 500 stycken, redan var sålda. Med andra ord 167 bilar, eller däromkring.

Nu, nästan exakt ett halvår senare, sägs det att åtminstone 200 personer har lagt order på en Chiron. Med tanke på att varje bil kostar motsvarande 22,7 miljoner kronor plus moms är det imponerande att 23 exemplar har sålts de senaste 177 dagarna. Det är i grova drag en såld bil i veckan. Det är långt ifrån den takt som Ferrari sålde LaFerrari i (499 exemplar), men så kostar också Chiron mer än dubbelt så mycket än Ferraris värsting.

Är det en Chiron du är ute efter har du alltså inga undanflykter till att inte lägga en order. Om pengarna finns, vill säga. För att ens få lägga beställning på ett exemplar måste du lägga en handpenning på motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Bugatti Chiron är fullproppad med lättviktsmaterial som kolfiber och titan. Den har en kraftigt omarbetad version av W16-motorn som fanns i Veyron. Med hjälp från fyra turboaggregat ger den ifrån sig 1 500 hästkrafter och 1 600 newtonmeter.

Toppfarten är elektroniskt begränsad till 420 km/h och 0-100 km/h går på under 2,5 sekunder. Föregångaren Veyron Super Sport är innehavare av titeln ”världens snabbaste produktionsbil” med 431,072 km/h. Bugatti har sagt att Chiron är redo att ta över den titeln.