Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081009-kameror-avstängda
081009-kameror-avstängda
081009-kameror-avstängda
081009-kameror-avstängda

Många fartkameror ur funktion efter hastighetsomläggning

De senaste veckorna har det varit fri passage förbi ett stort antal fartkameror utmed de svenska vägarna. Många har nämligen stått avstängda. Orsaken är de nya hastighetsgränser som infördes den 15 september.

 Den 15 september i år påbörjades omskyltningen av närmare 400 mil väg i Sverige. Nya hastigheter kräver nya skyltar. Vad det däremot har talats lite tystare om är att nya hastigheter även kräver omprogrammering av alla fartkameror som står på sträckor där nya hastigheter gäller. En väg som tidigare haft 90 km/h kan nu ha 80 km/h och då reagerar kamerorna på fel hastigheter.

Omkring 30-40 procent av alla sträckor med fartkameror berörs. I väntan på omprogrammering stängs kamerorna av. Det rent tekniska arbetet tar tid, för att inte tala om det sedvanliga pappersarbetet.

– I vissa fall handlar det om dagar och i andra fall kan det handla om 1-2 veckor. Det är min preliminära bedömning just nu. Vi lär förmodligen vara klara i slutet eller i mitten av november, säger Anders Drugge på rikspolisstyrelsen till SR – Ekot.

Polisen räknar dock inte med att stoppet kommer att märkas i statistiken. De avstängda kamerorna ger ledig kapacitet som gör att fler fortkörare kan fångas på de sträckor där fartkamerorna är igång.– Man kan säga så här att ATK-sektionen fram till idag inte har påverkats nämnvärt. Vi hanterar fortfarande uppemot 20000 hastighetsöverträdelser per månad, säger Anders Drugge till SR – Ekot. 

Det kan alltså ta en dryg månad innan alla kameror är redo att börja plåta fartsyndare igen. Men vilka fartkameror det är som står i träda vill polisen inte säga något om.

Läs mer