Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110417-fartkontroller
110417-fartkontroller
110417-fartkontroller
110417-fartkontroller Foto: Lars Sundström

Många fartkontroller under påskveckan

Under nästa vecka, påskveckan, kommer hastighetskontrollerna att dugga tätare än normalt. Tät trafik och höga hastigheter efter vintern gör att polisen satsar extra på att få ned hastigheten på vägarna.

 Ska du ut och åka bil under påskveckan? Ta det då lugnt, inte minst för din egen säkerhet utan även för att inte fastna i polisens hastighetskontroller. Dessa kommer nämligen att vara extra många under påskveckan som i regel innebär ökat resande. Eftersom sommardäcken har kommit på och vägarna äntligen är torra och isfria är det också vanligt att hastigheten blir för hög.

– När vintern är över så ökar också hastigheterna och därmed konsekvenserna vid en olycka. Vi ser en tydlig ökning av de svåra olyckorna under vår och sommar och polisens övervakning är en viktig insats för en säkrare trafik, säger  Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket. 

Säkrare bilar, fartkameror, mitträcken, säkra sidområden och nya hastighetsgränser har bidragit till att färre har dött i trafiken de senaste åren.

– Medelhastigheten har minskat de fyra senaste åren men höga hastigheter bidrar fortfarande till svåra olyckor med alltför många omkomna i trafiken. Om alla höll hastighetsgränserna skulle ytterligare cirka 100 liv räddas på de statliga vägarna. Polisen ökar hastighetskontrollerna under hela påskveckan och särskilt på vägar med höga tillåtna hastigheter, säger kommissarie Bengt Svensson, Rikspolisstyrelsen.

Läs mer