Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Infotainmentsystem är trafikfarliga

Förarens fokus på integrerade touchskärmar i bilen är minst lika farligt som att fippla med mobilen, enligt en studie från den amerikanska stiftelsen AAA Foundation for Traffic Safety.

Flera biltillverkare har gått över från att ha knappar och vred i kupén till att manövrera allt via en pekskärm. Detta medför att förarens blick skiftar från vägen till pekskärmen och är minst lika farligt som att fippla med mobilen enligt en studie från den amerikanska stiftelsen AAA Foundation for Traffic Safety.

I samarbete med Unversity of Utah utvärderades 30 nya bilar av modellåret 2017. Testet gick ut på att försökspersonerna skulle använda pekskärmen, försöka ringa ett telefonsamtal, skicka ett sms, ställa in GPS och använda röststyrning. Forskarna ville se hur krävande aktiviteterna var mentalt och mätte därför hur lång tid som föraren flyttade sin blick eller släppte ratten.

De 30 fordonen rankades i fyra kategorier: låg, måttlig, hög och väldigt hög där låg är det bästa betyget sett till hur mycket uppmärksamhet infotainmentsystemet kräver. Ingen av de 30 bilmodellerna fick det bästa betyget medan sju fick betyget måttlig, elva fick betyget hög och hela tolv modeller fick det sämsta betyget.

Studien visade att allra farligast var att ställa in GPS-systemet vilket kunde medföra att föraren flyttade blicken från trafiken och tittade på navigationsskärmen i upp till 40 sekunder. Dessutom framkom det att röststyrningen, vars syfte är att behålla förarens uppmärksamhet på vägen, faktiskt krävde mer mental ansträngning än att använda fysiska knappar eller infotainmentskärmen.

De tolv bilmodeller som fick sämst betyg:

Audi Q7

Chrysler 300C

Dodge Durango GT

Ford Mustang GT

GMC Yukon

Honda Civic Touring

Honda Ridgeline

Mazda 3

Nissan Armada

Subaru Crosstrek

Tesla Model S

Volvo XC60 T5 Inscription