Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg & Mattias Rabe / Teknikens Värld

Många kör mindre efter prishöjningarna på bensin och diesel

En undersökning bland svenska bilägare visar att drygt en tredjedel använder bilen i mindre utsträckning än vad de gjorde innan drivmedelspriserna sköt i höjden. 

Vid årsskiftet ökade bensinpriset och, framför allt, dieselpriset kraftigt med anledning av bland annat reduktionsplikten som innebär en större inblandning av mer kostsamma biodrivmedel.
Men de riktigt kraftiga höjningarna kom under slutet av februari månad i samband med att Ryssland inledde sin attack på Ukraina. Som värst var priserna den 9 mars då bensinen kostade över 23 kronor och dieseln över 28 kronor. Sedan dess har priserna backat en aning och i dagsläget är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på en bemannad drivmedelsstation 20,69 kronor och för en liter diesel 24,37 kronor.

En tredjedel kör mindre

De höga drivmedelspriserna har resulterat i att många har valt att köra bil i mindre utsträckning. En undersökning genomförd av Kantar Sifo, på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil, visar att 34 procent av de 1 145 svarande i ålderspannet 18-79 år, som dessutom var riksrepresentativt rekryterade utifrån slumpmässiga urval, har kört färre mil under senaste tiden.
Majoriteten har dock inte låtit körsträckorna påverkas av priserna på bensin och diesel. På frågan ”Har de höga bränslepriserna påverkat din användning av din bil?” svarade nämligen 65 procent ”Nej, jag kör som tidigare”.
Tolv procent svarade att de inte vet om de kör mer, mindre eller lika mycket som tidigare.

Inkomsten påverkar

Undersökningen tog även reda om bilåkandet har ändrats olika beroende på inkomst, typ av bil samt geografisk vistelse. Inte helt otippat är det personer med lägre inkomst som kör bil i mindre utsträckning i och med de höga priserna på bränsle. 43 procent av de svarande som tjänar under 25 000 kronor per månad uppgav att de kör mindre bil. Motsvarande siffra för personer som tjänar mellan 25 000 och 34 999 kronor är 36 procent, och motsvarande för personer med inkomst på 35 000 kronor eller mer är 26 procent.

Smålänningar kör mindre

Det skiljer sig även mellan regionerna i Sverige. I storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm uppgav 29 procent av de kör mindre bil på grund av priserna. I Småland har bilkörandet minskat som mest, 45 procent av de boende i Småland svarade nämligen ”Ja, jag kör mindre” på frågan ”Har de höga bränslepriserna påverkat din användning av din bil?”.

Diesel- mot bensinbilsägare

Kanske inte helt otippat, i och med att dieselpriset är det som har ökat mest, är det dieselbilsägarna som har minskat mest på bilkörandet, 41 procent av dem svarade ja på frågan. För bensinbilsägarna var motsvarande siffra 34 procent.