Många manipulerade registreringsskyltar i Stockholms biltullar

Manipulerade registreringsskyltar har hittills i år gjort att staten gått miste om drygt 120 000 kronor i intäkter. Fusket väntas öka.

När trängselskatten infördes permanent i Stockholm under hösten 2007 fuskades det en hel del och över 5 000 registreringsskyltar rapporterades stulna. Då skedde 18 av 10 000 passager med manipulerad skylt, sedan dess har siffran sjunkit rejält och i dag ligger den på cirka 14 av 100 000, alltså mindre än en tiondel jämfört med nivåerna för åtta år sedan.

Hittills i år har det registrerats omkring 8 000 passager med manipulerad registreringsskylt, beräknat på snittpriset 15 kronor per passage motsvarar det cirka 120 000 kronor.

Tillvägagångssätten är varierande, allt från att med tejp ändra bokstäver och siffror, till mer avancerade exempel som bland annat fjärrstyrda nedfällbara skyltar à la James Bond. Enligt Transportstyrelsen är det svårt att uppskatta hur utbrett fusket är då flera av passagerna kan vara samma bilist.

Trots att antalet fuskande bilister har minskat stadigt sedan 2007 förväntas det vända vid årsskiftet då de nuvarande avgifterna höjs och även införs på Essingeleden.

I Göteborg är det dock fler som fuskar, hittills i år har det registrerats cirka 15 000 passager med fuskande bilister. Sedan trängselskatten infördes där för nästan tre år sedan rör det sig om cirka 70 000 passager med manipulerade skyltar. Men det är visserligen bara en bråkdel av de nästan 360 miljoner passager som gjorts sedan dess. Inte ens en femtedels promille.

I nuläget registreras samtliga manipulerade skyltar, men Transportstyrelsen får inte lämna ut uppgifterna till polisen då det klassas som en mindre förseelse och endast ger böter på 1 500 kronor.