Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många missar att byta till vinterdäck innan första halkan, men tycker samtidigt att det är viktigt.
Många missar att byta till vinterdäck innan första halkan, men tycker samtidigt att det är viktigt.
Många missar att byta till vinterdäck innan första halkan, men tycker samtidigt att det är viktigt.
Många missar att byta till vinterdäck innan första halkan, men tycker samtidigt att det är viktigt. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Många missar byta däck i tid – känns inte nödvändigt

Många har inte hunnit byta till vinterdäck i tid innan det blivit vinterväglag. Det visar däcktillverkaren Goodyears undersökning Däckbarometern. Samtidigt är de flesta överens om att det är viktigt att byta innan kravet trätt i kraft.

Få har nog missat trafikkaoset de senaste dagarna i samband med att vintern kommit till många delar av landet. Den främsta orsaken är det stora antalet personer som gett sig ut i snön med sommardäck för att de inte hunnit byta till vinterhjulen. Det är ett vanligt fenomen enligt Goodyears rapport Däckbarometern.

Har det hänt att du inte bytt till vinterdäck i tid?

• Nej, jag byter alltid i tid (49 procent)

• Ja, det har hänt någon gång (35 procent)

• Ja, det händer varje år (14 procent)

• Vet ej (3 procent)

 

Källa: Goodyear

Ungefär hälften av de tillfrågade i undersökningen har någon gång missat att byta till vinterdäck innan den första halkan. Den vanligaste orsaken är att ”det inte känts nodvändigt att byta tidigare”. Andra vanliga anledningar är att man inte haft tid eller att man inte hunnit boka tid hos verkstaden.

– Att byta till vinterdäck innan första halkan är av stor vikt för att vi ska hålla oss säkra på vägarna. Trots det är detta något som nästan hälften av svenskarna missat. Trafiksäkerhet är en viktig del av vårt arbete på Goodyear och nu när vintersäsongen närmar sig är dessa frågor extra viktiga att lyfta. Däckbarometern genomförs årligen för att vi ska få en bättre förståelse kring hur svenskarna tänker när det kommer till vinterdäck och däckbyte. Det gör att vi kan uppmuntra bilister att förbereda sin bil för vinterväder och vinterväglag, säger Claes Hedström, general manager sales consumer nordic, i ett pressmeddelande.

Varför har det hänt att du inte bytt i tid?

• Det har inte känts nödvändigt tidigare (47 procent)

• Jag har inte haft tid att byta själv (21 procent)

• Jag har inte hunnit boka tid hos verkstaden (17 procent)

• Jag har inte fått en tid hos verkstaden i tid (15 procent)

• Jag har inte koll på vilket datum som gäller (10 procent)

• Jag har inte haft tillgång till vinterdäck (8 procent)

• Jag har inte haft råd att byta (6 procent)

• Vet ej (8 procent)

 

Källa: Goodyear

Trots att många missar det tycker 78 procent av de svarande att det är viktigt att byta däck i tid. Fyra procent uppger att det är oviktigt. Det mest utmanande är alltså att få tid hos en verkstad, svårigheten att byta själv eller vetskapen om när det är dags att byta. Goodyear ger därför lite tips:

* Kontrollera vinterdäcken innan bytet, gärna i god tid så att du hinner köpa nya om de gamla är slitna.
* Var ute i god tid, byt innan snön och halkan kommer.
* Förvara däcken i särskilda påsar och liggande på sidan, gärna täckta från värme och solljus. Har man inte plats hemma är däckhotell ett alternativ.