Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: West Midlands Police

Många nyckellösa system underkända i test

Nyckellösa system är under luppen i nytt stöldtest. Några tillverkare levererar riktigt bra system men de flesta blir underkända vid fjärrstyrd attack.

Brittiska Thatcham Research har testat stöldsäkerheten på elva bilmodeller av årsmodell 2019, sex av dem fick betyget ”dåligt”. Sämst gick det för Suzuki Jimny där omdömet blev ”oacceptabelt””. Bilen var den enda i testet som inte var utrustad med ett nyckellöst system som annars var i fokus under testet.

Bilarna utsattes för en så kallad ”Relay Attack”, där tjuven kapar nyckelns signal till bilen och således kan stjäla den. Tyska ADAC gör liknande tester, vilket vi har skrivit om tidigare.

Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX, Porsche Macan och Toyota Corolla Hybrid fick alla betyget ”dåligt” medans Audi e-tron, Jaguar XE, Range Rover Evoque och Mercedes B-klass fick betyget ”förstklassigt”.

Noterbart är att de flesta av de underkända bilarna, Jimny undantaget, får betyget ”bra” när det kommer till stöldskydd om de inte utsätts för en fjärrstyrd attack.

Thatcham Research vill med testet få oroliga kunder att förstå hur de nyckellösa systemen fungerar. Stänger de av sig automatiskt, kan man göra det manuellt samt hur ska man bäst handskas och förvara nycklar och extranycklar, är frågor man ska ställa sig.

Antalet bilstölder i Storbritannien har ökat med 51 procent från 2013 till 2017 efter att ha sjunkit med hela 89 procent åren 1992 till 2013, enligt statistik från Thatcham Research.