Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Många svenskar har somnat bakom ratten

Enligt en ny undersökning har nästan var nionde svensk bilist somnat bakom ratten. Tröttaste förarna hittar vi bland skaran av yngre personer.

Det är dashcam-företaget Nextbase som med YouGovs hjälp i tio länder har undersökt hur stor andel bilister som någon gång har somnat bakom ratten.
För svensk del resulterade granskningen i en andel om 11 procent. Det betyder att nästan var nionde svensk har somnat när de kört bil.
Bland de svarande personerna av manligt kön var det 13 procent som uppgav att de har somnat bakom ratten. Motsvarande siffra för det kvinnliga könet var 8 procent.

Sett till ålder är det yngre personer som oftare har somnat under bilkörning. Hela 21 procent av de svarande som är 18 och 24 år gamla uppgav att de har somnat bakom ratten. En skrämmande hög siffra.

Geografiskt uppdelat är det norra delarna av Mellansverige samt Stockholmsområdet som sticker ut med högst andel. I nämnda regioner har 14 respektive 13 procent av förarna somnat bakom ratten.

I ett internationellt perspektiv är Sverige varken bäst eller sämst. Med 11 procent som somnat bakom ratten är svenska bilister visserligen sämre än tyska och brittiska som enligt undersökningen har en andel ”rattsomnare” på 9 procent.
USA är värst i gänget där nästan 20 procent av de svarande i undersökningen uppger att de har somnat bakom ratten.

Enligt NTF, som nyligen ansökte om konkurs, visar djupstudier att mellan 20 och 30 procent av alla vägtrafikolyckor kan relatera till trötthet.

Har du somnat bakom ratten? Eller har du ett bra knep för att hålla dig vaken vid bilkörning? Berätta gärna mer i kommentarsfältet nedan.