Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Många tror inte att de skulle klara att ta körkort igen

Tror du att du skulle få godkänt om du blev tvungen att ta om körkortet? Den frågan har knappt 1 500 svenskar fått och bara hälften av dem tror att de skulle klara det.

Bilauktionssajten KVD genomför då och då både roliga och intressanta undersökningar och den senaste utgör inget undantag. De har helt enkelt velat ta reda på hur svenskar ser på sina möjligheter att ta om körkortet.

Frågan de ställde lyder ”Tror du att du skulle få godkänt om du blev tvungen att ta om körkortet?”. 1 470 personer som representerar svensk demografi svarade på frågan och svaren blev som följer.

49 procent anser att de skulle klara både teoriprovet och uppkörningen om de skulle behöva ta om körkortet. 28 procent misstänker att de antagligen skulle missa teoridelen medan 2 procent misstänker detsamma om uppkörningen. Folk är med andra ord ganska självsäkra när det kommer till själva bilkörningen, men det är det teoretiska som man har svårt för. En nog så viktig bit för att kunna bete sig korrekt i trafiken.

Vidare tror sig 4 procent att de förmodligen skulle misslyckas både med teoriprovet och uppkörningen. 9 procent säger sig inte vet alls hur det skulle gå att ta om körkortet och 8 procent av de svarande saknade körkort så de är så att säga ”utom tävlan”.

Männen är något mer självsäkra än kvinnorna. 52 procent av männen i undersökningen tror sig klara både teori och uppkörning medan 46 procent av kvinnorna tror detsamma.

Tittar man i stället på ålder är det den yngre skaran bilister som tror sig klara båda proven i högre utsträckning. 60 procent av dem upp till 34 år svarade att de skulle klara både teori och uppkörning igen medan siffran för personer mellan 56 och 79 år var 37 procent. Skillnaden beror troligtvis på två ting; de yngre har inte sällan en övertro på sig själva, men framför allt har de kunskapen färskt i minnet från när de tog körkortet första gången, till skillnad från det äldre gardet.

Norrlänningarna är mest säkra på att de skulle klara att ta om körkortet då hela 60 procent av dem i övre Norrland tror så. I Stockholm är däremot många osäkra, 49 procent av stockholmarna tror att de skulle misslyckas på ett eller annat sätt.

– I Stockholm är det fler bilar och mer stress vilket kan föranleda att det blir mer osäkerhet. Stockholm har även en bra utbyggd kollektivtrafik som leder till att fler ställer bilen. Om man inte kör på länge kan trafikkunskaperna lätt glömmas bort, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Du vet väl att Teknikens Värld driver Bonniers Trafikskola som har hjälpt tusentals svenskar att klara teoriprovet, samtidigt som de har sparat pengar. Du kan också använda sig av vår interaktiva teoriutbildningstjänst.