Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081028-män-kvinnor-bilägare
081028-män-kvinnor-bilägare
081028-män-kvinnor-bilägare
081028-män-kvinnor-bilägare

Mannen äger fortfarande bilen

Av drygt 4,6 miljoner privatägda personbilar i Sverige ägs 70 procent av män. En ny undersökning visar att bilägandet i Sverige fortfarande inte är jämställt.

Den genomsnittlige bilägaren i Sverige är en man som kör en silverfärgad eller grå bil. En undersökning från informationsföretaget Infotorg som har hämtat uppgifter från Vägtrafikregistret. Endast privatägda personbilar omfattas. Undersökningen visar att sju av tio män är bilägare, medan endast tre av tio kvinnor äger en bil. Undersökningen visar även att det råder stora geografiska skillnader i bilägande. I förhållande till invånarantalet är Jämtland biltätast, medan Stockholmarna äger minst antal bilar. I Jämtland äger 68 procent av invånarna en bil, i Stockholm är siffran 36 procent. På andra och tredje plats i biltäthet kommer Dalarna och Norrbotten. I botten återfinns, förutom Stockholm, Gotland och Uppsala.

Att det är betydligt fler som äger en bil på glesbygden har sin geografiska förklaring. Desto märkligare är det att skillnaderna mellan könen är så pass stora. Men om bilägandet skiljer sig kraftigt åt är män och kvinnor desto mer överens om vilken färg det ska vara på bilen. Enligt Infotorgs undersökning föredrar både män och kvinnor silvergrå bilar, näst populäraste färgen är rött. Kvinnor och män är förvånande överens när det gäller bilens färg, bortsett från när det gäller svarta bilar. Svart är den sjätte populäraste färgen och är elva procent populärare bland män än kvinnor.

Läs mer