Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mannen bakom McLaren F1 gör liten bil

Gordon Murray, mannen bakom supersportbilen McLaren F1, vill chocka världen igen genom att bygga en läcker kompakt bil till lågt pris. Om två år ska den finnas till försäljning.

Gordon Murray har tänkt lansera en ny liten bil som ska kosta under 70 000 kronor, men som samtidigt ska skapa ett habegär som är minst lika stort som Fiats nya 500 och BMW:s Mini.

Bilen, som för tillfället bär kodnamnet T.25, är tänkt att börja säljas om två år och riktar sig först och främst till dem som ska köpa bil för första gången. Det ska vara en miljövänlig men ”cool” bil. Den lilla bilen i MPV-stil ska tillverkas i lättviktsmaterial och väga endast 500 kilo. Försedd med en snål bensinmotor som kan köras på biobränslen gör den bränslesnål.

Gordon Murrays tanke, förutom att hålla nere bilens pris till slutkund, är att bilen ska kunna utnyttja skattelättnader på de marknader där det är möjligt och även fri parkering inne i storstäder. De totala driftskostnaderna sägs ligga på en fjärdedel av vad en typisk familjebil i Ford Focus-storlek gör.

Ett nytt bolag, Gordon Murray Design Limited, har bildats för att producera bilen i en liten upplaga. Därefter hoppas man kunna sälja konceptet till en större biltillverkare.

Gordon Murray Design Limited ska även bygga en ny supersportbil med låg vikt i stil med McLaren F1. Denna gång ska den dock ha miljövänlig profil, samtidigt som den ska kosta en bråkdel av vad McLaren F1 kostar. Under 2010 lanseras denna nya supersportbil.