Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Google-bilGoogle-bilGoogle-bil
Google-bil

Mänskligheten redo för självkörande bilar

Tre fjärdedelar av alla bilköpare skulle kunna tänka sig att köpa en självkörande bil – i alla fall om man ska tro svaren på en ny undersökning. Nära en fjärdedel skulle ”väldigt gärna” ha en självkörande bil.

Det verkar helt enkelt som att väldigt många bilköpare hellre skulle se en bil som körde dem än att de kör bilen, så att säga. Enligt en ny undersökning genomförd av webbsidan Insurance.com har hela 75 procent av de tillfrågade ställt sig positiva till tanken om att äga en självkörande bil.

Av dessa har 22 procent sagt att de ”väldigt gärna” skulle köpa en självkörande bil, medan 53 procent har sagt att de ”skulle överväga” att göra det. Resterande 25 procent skulle inte köpa en självkörande bil.

Undersökningen, som gjordes i ett statistisk urval av 2 000 personer, visar enligt Insurance.com att människor redan i dag är medvetna om att de kör bilar som är delvis kontrollerade av datorer. ”Med dagens utveckling av kollisionsvarningsssystem och exempelvis Googles utveckling känns inte självkörande bilar längre som Science Fiction.”

Dock, fortfarande – trots de huvudsakliga resultaten av studien, skulle 76 procent av de tillfrågade inte låta en självkörande bil på egen hand köra barnen till skolan. I alla fall inte i dagsläget.