Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mansory Torofeo – en tjur med 1 250 hästar

Tyska trimfirman Mansory hugger på vad som helst. Nu har de fått fatt på en Lamborghini Huracán vars V10-motor har skruvats upp till mer än det dubbla räknat i antal hästkrafter.

Du kanske redan har öppnat plånboken och lagt en beställning på en styck Lamborghini Aventador LP 750-4 SuperVeloce? Dumt gjort om det är effekt och fart du är ute efter. Hade du haft is i magen bara ett par dagar extra så hade din plånbok kanske hellre blottat innanmätet för Mansory Torofeo, en aningen trimmad Lamborghini Huracán.

Tyska Mansory har alltså behandlat Lamborghinis lilla modell som i originalutförande har 610 hästkrafter plockade ur en 5,2 liter stor V10-motor. Mansory slängde ut Lamborghinis kolvar, vevstakar, kamaxel och hela bränslesystemet för att sätta dit egna prylar. Därefter monterade de två turboaggregat, en stor laddluftkylare och ett helt nytt avgassystem.

Plötsligt ger V10-motorn mer än dubbla effekten – 1 250 hästkrafter. Maxvridet är fördubblades också, och förmodligen mer därtill, men man såg sig tvungen att elektroniskt begränsa det till 1 000 newtonmeter.

Effektökningen på 105 procent gör Mansorys Huracán-version riktigt snabb. 0-100 km/h går på 2,7 sekunder, tre tiondelar snabbare än originalbilen och en tiondel snabbare än Aventador SuperVeloce som vi nämnde i början av artikeln.

Toppfarten har justerats till att ligga norr om 340 km/h. Huracán i originalutförande har en toppfart på drygt 325 km/h.

Interiören är inte lika omgjord som utsidan. Lite extra läder, Alcantara och lite ljusare kulörer på kolfibern.

Den tyska firman har gett sin Torofeo ett bodykit i kolfiber som breddar bilen med 40 millimeter fram och 30 millimeter bak. Fronten har blivit aggressivare med lite inspiration från Lamborghinis SV-modeller. Den fasta bakvingen och den grova diffusorn är även dessa en flirt med SuperVeloce.

Lägg märke till luftinsläppen på bakskärmarna. Helt annorlunda jämfört med Huracáns små som är nere i tröskellådsnivå. Mansory säger att deras öppningar är nödvändiga för att kyla bakbromsarna.

Backspegelhusen är utbytta och de nya DRL-ljusen i spoilern sägs ha en ”kristalldesign”. Annorlunda tilltag hur som helst.

Mansory Torofeo har försetts med tioekrade fälgar som är 9x20 tum fram och 12,5x21 tum bak. Däcken mäter 245/30 fram och 325/25 bak.

Namnet ja, du kanske tror att Torofeo är en felskrivning med tanke på Lamborghinis långloppsserie Super Trofeo. Tyskarna har nämligen lekt med ordet Trofeo genom att klämma in en extra vokal av cirkulär typ och fått in det spanska ordet för tjur – toro – i namnet.