Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Märkliga McLaren X-1
Märkliga McLaren X-1
Märkliga McLaren X-1
Märkliga McLaren X-1 Foto: teamspeed.com

Märkliga McLaren X-1 dök upp i Bahrain

I helgen var det F1-Grand Prix i Bahrain och mitt bland allt ståhej dök det upp en extremt udda skapelse. McLaren X-1 heter bilen.

I höstas skrev vi om en väldigt annorlunda McLaren vid namn X-1 som endast skulle byggas i ett exemplar till en förmögen person som redan äger en McLaren MP4-12C, en McLaren F1 samt en Mercedes SLR McLaren.

 I söndags dök just X-1 upp i Bahrain i samband med helgens Formel 1-tävling som Red Bulls Sebastian Vettel gick vinnande ur. Bilen har Bahrain-registreringsskyltar så nu vet vi var den är hemmahörande. Kanske inte så otippat att det var just på Arabiska halvön som den skulle hamna. Bilderna kommer förresten från teamspeed.com där en forumanvändare lade upp dem.

 McLaren X-1 är alltså ett specialbygge utfört att McLaren själva men efter direktiv från kunden som hade minst sagt märkliga krav. Lyssna på följande:

 Kunden ville att bilen skulle påminna om en rad olika klassiska bilar, exempelvis Facel Vega från 1961, Chrysler d’Elegance Ghia från 1953, Buick Electra från 1959, Mercedes 540K från 1939 samt Citroën SM från 1971. Men inte nog med det. Bilen skulle även få drag från en Jaeger LeCoultre-klocka, en Airstream-husvagn, en Thomas Mann Montblanc-penna, en flygel samt en... aubergine!

 Resultatet ser vi på bilderna här. Kan du se detaljer från ovan nämnda ting i denna X-1?

 Under karossen finns en MP4-12C med allt var det innebär, till exempel dubbelturbo-V8 på 625 hästkrafter som bör få X-1 att nå 100 km/h på strax över tre sekunder och toppa omkring 330 km/h.

 Missa inte bildgalleriet nedan.