Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Maserati

Maserati Ghibli Hybrid officiell

Italienska Maserati väljer att uppdatera Ghibli på några punkter inför modellår 2021, då passar man även på att för första gången elektrifiera en bil. Ghibli Hybrid är en… mildhybrid.

Maserati Ghibli i nuvarande form har hängt med sedan presentationen i juni 2013. Fyra år senare, 2017, uppdaterades modellen med LED-strålkastare, omstöpt bakre stötfångare, modifierad grill, förarassisterande system och vässade motorer.

Uppdateringen var alltså inte speciellt omfattande, och det är den inte heller inför modellår 2021 som bjuder på bland annat ett nytt infotainmentsystem som baseras på Android Automotive, det vill säga samma som i Polestars bilar. Det i sig är en ganska intressant nyhet, men absolut största förändringen är tillkomsten av en mildhybrid.

Foto: Maserati

Ghibli Hybrid är Maseratis första elektrifierade bil (fler kommer snart). Italienarna har alltså valt att göra en mildhybrid i stället för en laddhybrid då de anser att en laddhybrids stora batteripack hade äventyrat bilens vikt i för stor omfattning. Ghibli Hybrid väger ”bara” 1 950 kilo, 80 kilo mindre än Ghibli Diesel.

"Gälarna" på framskärmarna har fått lite blått i sig, för att visa att detta är en elektrifierad Ghibli, om än bara en mildhybrid. Foto: Maserati

Hjärtat i Ghibli Hybrid är en 2,0-liters rak turbofyra samt en remdriven startmotor/generator som via 48 volt alstrar energi som lagras i ett batteri av okänt slag och storlek. Batteriet är monterat bak i bilen.

330 hästkrafter och 450 newtonmeter klämmer systemet ur sig, lika många hästkrafter som i Ghiblis första treliterssexa, dock med 50 newtonmeter mindre. 0-100 km/h går på 5,7 sekunder och toppfarten är 255 km/h. I Ghibli-familjen är det bara dieselvarianterna som är långsammare i både acceleration och toppfart.

Foto: Maserati

Enligt WLTP-körcykeln ligger förbrukningen på mellan 0,85 och 0,96 liter per mil, beroende på utrustningsnivå. Det betyder CO2

-utsläpp på mellan 192-216 gram per kilometer. Inga siffror är ännu fastställda till 100 procent då certifieringen ännu inte är klar.

https://youtu.be/0r1XG5MP7Ns

Maserati Ghibli Hybrid, och övriga modellversioner med uppdaterad teknik, ska lanseras kommande höst.