Maserati gör prestandasuv av Levante

När Maserati nu klivit in i suvspåret återstår det bara att göra en prestandaversion som kan ta upp jakten på Porsche Cayenne Turbo och andra likasinnade högbyggen. Och det verkar som att italienarna har någonting i den stilen på gång.

Efter 13 år av planering och filande var det så äntligen dags på bilsalongen i Genève i våras – Maserati visade upp märkets första suv. Levante, som den heter bjuder både på lyx och prestanda och är därför en stark konkurrent till Porsches, Range Rovers, Mercedes, Audis och BMW:s största suvar, men den kan bli snabbare.

I dag finns Levante med V6-diesel och med V6-bensin, sistnämnda i två trimningsgrader där den starkaste är på 430 hästkrafter. Det räcker för att skicka iväg det italienska högbygget från stillastående till 100 km/h på 5,2 sekunder och toppa 264 km/h. Det räcker alltså inte till för att matcha de snabbaste i klassen. Därför är Maserati på väg att skapa en ”Levante GTS” med V8-motor på 530 hästkrafter eller däromkring.

När Autoblog frågade Maseratis modellansvarige, Davide Danesin, om det är möjligt att använda den 3,8 liter stora V8:an med 530 hästkrafter som sitter i Quattroporte GTS även i Levante svarade han att det är fullt möjligt. Han tillade också att de redan har en prototyp med den konfigurationen.

Det är med andra ord inte långsökt att tro att en ny prestandasuv är på väg att se dagens ljus, en italiensk sådan. Ska vi utgå från prestandasiffrorna hos Quattroporte GTS, och jämföra de mindre motorerna i Quattroporte och Levante med varandra, borde en ”Levante GTS” kunna nå 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Toppfarten lär dock bli lite lidande. Quattroporte GTS når 307 km/h, en GTS-version av Levante skulle förmodligen hamna en bra bit på andra sidan 300-strecken.

Maseratis prestandasuv skulle således nästan kunna matcha Porsche Cayenne Turbo som med sin V8 på 520 hästkrafter gör 0-100 km/h på 4,5 sekunder (toppfart 279 km/h). Men så har Porsche också en värsting av turbon, nämligen Cayenne Turbo S med 570 hästkrafter som gör 0-100 km/h på 4,1 sekunder (toppfart 284 km/h).