Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110228-grancabrio sport110228-grancabrio sport110228-grancabrio sport
110228-grancabrio sport Foto: ROSSINO

Maserati GranCabrio med mer Sport

Tio extra hästkrafter, 20 extra newtonmeter, snabbare automatlåda, lägre bränsleförbrukning och treudd med röda detaljer. Där har du Maserati GranCabrio Sport.

Det var på Frankfurtsalongen för snart ett och ett halvt år sedan som Maserati premiärvisade sin senaste cabriolet GranCabrio. På Genèvesalongen som öppnar upp portarna i morgon visar man upp en sportigare version som fått tilläggsbeteckningen Sport.

Maserati GranCabrio Sport bjuder på samma 4,7-liters V8-motor som sitter i vanliga GranCabrio. Men effekten har justerats upp med tio hästkrafter till totalt 450 stycken. Likaså har vridmomentet fått sig en knuff uppåt, från 490 till 510 newtonmeter. Tillsammans med den sexstegade och snabbväxlande ZF-automatlådan från Quattroporte Sport GT S, men med mjukvara anpassad för GranCabrio Sport, ger justeringarna bilen en aning bättre prestanda. 0-100 km/h går på 5,2 sekunder (5,3 i vanliga GranCabrio) och toppfarten ligger på 285 km/h (283). Förbrukningen har samtidigt sänkts med sex procent till 1,43 liter per mil.

Sport i modellbeteckningen innebär också förändringar som förbättrar vägegenskaperna. De aktiva stötdämparna Skyhook har fått en sportigare inställning och bromsarna har skivor som är hålborrade.

Utseendemässigt innebär Sport små men klart synliga uppdateringar. I fronten syns det i den helsvarta grillen där treudden berikats med röda detaljer, små splitters på frontspoilern, samt vitt glas för blinkersen i strålkastarna. Dessutom har sidokjolarna blivit lite grövre.

Sist men inte minst erbjuds GranCabrio, som lanseras i sommar, i en för Maserati ny kulör, nämligen Rosso Trionfalle. En röd färg (se bilderna) som inspirerats av de italienska nationalfärgerna som användes på Maseratis Formel 1-bilar på 1950-talet. Juan Manuel Fangio vann exempelvis sitt femte mästerskap i en Maserati 250F – en bil som Teknikens Världs Linus Pröjtz har kört och som du absolut inte får missa att se på (och lyssna!) i den här sevärda filmen.

Läs mer

Provkörning